V den konání ráno se během hodiny sjelo šestadvacet závodníků, kteří zaujali pozice v připravené klubovně místních organizátorů, aby doladili své speciály na podmínky trati, jejíž tvar byl až do závodu utajený. Po jejím postavení se mezi ní a depem pobíhalo, testovalo a trénovalo, čili běžný kolorit závodů byl zachován. Krátce po půl desáté zvuk časomíry odstartoval první rozjížďku.

Jen pro připomenutí lze nastínit, že do závodů je možné se zapojit v kategoriích Standard, Open a nově v této sezoně Papas. První jmenovaná je, podle propozic, limitovaná motorem a minimálním tuningem, aby se jí mohli zúčastnit i piloti – začátečníci. Open je kategorií tuningu otevřená již svým názvem. Není povoleno vše, ale prostoru pro alchymii je dostatek. Novinkou je Papas, což je kategorie s nejmenší členskou základnou a podmínku pro členství v ní tvoří minimálně roční neúčast v jakémkoliv závodě. Je určena pro tatínky – mechaniky, jejichž dorost se bije v předchozích kategoriích o mety nejvyšší. Technicky zde mnoho limitů není, dojíždějí se v ní díly, které tak nějak zbývají a nechce se je vyhodit. Ale aby nedošlo k omylu, i zde se tvrdě bojuje, a tím i testuje.

Za dopoledne se odjely základní rozjížďky, z nichž vzešly skupiny pro finálové jízdy. Na závodnících bylo vidět pekelné soustředění, což se na trati projevilo větší plynulostí a minimem karambolů. Soutěžní vřava byla v poledne přerušena na nezbytně dlouhou dobu, aby se závodníci posilnili objednanou pizzou.

Standard

Nováčkem v závodech této kategorie mezi mladšími juniory se stal Jakub Novák, který překvapil svým výkonem. Dojel druhý za Petrem Sibeke (zastupuje třebechovický kroužek RC Auta), který v kategorii kraluje. Příjemným překvapením bylo dosažení třetího místa v podání Pavla Blažka. Zdolal nejen Bóďu Rýze ve své kategorii, ale i Cedrika Klimeše, který jezdí za seniory. Michal Senko a Radek Šajn jsou sice nováčky, mohou však ještě s dalšími závody a zkušenostmi zkřížit cestu.

Na samotném vrcholu u starších juniorů panuje již delší čas stabilní pořadí. Úřadujícího vítěze předchozích ročníků Petra Dvořáka stále častěji ohrožuje Jakub Blecha. Ani třetí Petr Švec nemá daleko k metě nejvyšší, ztratil jen kolo za druhým Blechou.

U seniorů se jedná o trojici Libor Prchal versus Jakub a Jiří Vaňkovi. Ani v tomto závodě tomu nebylo jinak.

Open

I v této kategorii třebechovický Petr Sibeke jede na první pozici. Mezi mladšími juniory není tlačenice. Druhým závodníkem je Bóďa Rýz, tudíž tedy nelze dojet bez medaile.

Dvořák, Blecha, Švec – tedy shodné pořadí starších juniorů jako ve Standardu. Jen je zde Jakub Blecha blíže k Petru Dvořákovi, a to pouhé jedno kolo.

Senioři jsou na tom obdobně. Pořadí Libor Prchal, Jakub a Jiří Vaňkovi je shodné.

Papas

Jedná se o skupinu, jejíž výsledky se s ostatními neporovnávají.

Hodnocení funguje sice podle věkových kategorií, ale na trati jedou smíšené sestavy závodníků a souboje na trati se vedou o celkové pořadí. Je úžasné pozorovat celé to dění. Každý si najde svého rivala, s nímž se snaží měřit síly. Po vytištění výsledků daného kola se studují časy a najetá kola, taktizuje se a spekuluje se, zdali to tentokrát vyjde. Technici čistí pneumatiky, promazávají pohyblivé části aut a nabíjejí baterie. Vše se obejde bez vulgarit a podrazů. Při karambolech lze slyšet slova omluvy, a když je nouze, i soupeři si nabídnou pomoc.

Další závod Třebechovické čeká 18. ledna 2015, kdy se hostitelským klubem stane RC team Vysoké Mýto a místem klání tradičně Orlovna.

Pavel Blažek