Koncem února se Country club Lucie na Novém Hradci Králové stal dějištěm neobyčejného koncertu nevidomého zpěváka a klavíristy Jana Jareše.

Hudební vystoupení nazvané The best of American country music zahrnovalo písně známé v podání legend světové country muziky, jako jsou Johnny Cash, Kris Kristofferson, Bruce Springsteen, Kenny Rogers atp.

Životopis

Jan Jareš se narodil v roce 1981 v Hradci Králové, své dětství prožil v Brně. Absolvoval základní školu pro nevidomé a souběžně Základní uměleckou školu v Brně – Králově Poli, obor zpěv a klavír.

Poté se přestěhoval do Prahy a po několika letech, kdy se vzdělával soukromě, byl přijat ke studiu na Pražské konzervatoři. Zde studoval jako hlavní obor populární zpěv pod vedením profesorky Lídy Nopové a současně i moderní klavír, nejprve pod vedením profesora Miloše Nopa a později profesora Karla Štolby. Studium zakončil absolutoriem v roce 2011 jako první nevidomý student v historii školy. V současné době Jareš žije a pracuje v Praze.

V roce 2008 vydal album „Některý lidi" s písničkami Tomáše Kympla. Česká televize natočila v dubnu 2014 o Janu Jarešovi dokument.

Ze základů vybudovaných na lidových písničkách se Jareš postupně profiloval jako zpěvák a klavírista s širokým repertoárem zahrnujícím populární skladby českých i světových autorů. Tím se mu otevřela cesta k veřejnému vystupování nejrůznějšího druhu pro široké publikum, s programem předem připraveným i reagujícím na přání posluchačů, bez možnosti schovat se za playback či alespoň nahlédnout do not.

Již více než deset let chodí Jareš pravidelně hrát jako klavírista a zpěvák do pražských restaurací a hotelů jako je Mlýnec, Hilton Prague nebo hudební hotel Aria. Kromě toho vystupuje na nejrůznějších soukromých či firemních akcích a rovněž uvádí své vlastní koncerty například v Radium Paláci v Jáchymově, v Císařských Lázních ve Františkových Lázních a v Lázních Teplice. Na koncertech Jareš vystupuje jako sólista nebo za doprovodu  bubeníka Mikoláše Nopa a také v triu s předními českými jazzovými muzikanty Jaro Helešicem a Tomešem Smetanou.

Jan Jareš má dlouholeté zkušenosti s vystupováním jednak jako klavírista, ale také jako zpívající klavírista. Jeho repertoár obsahuje skladby Osvobozeného divadla, pánů Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého, Pavla Bobka, Waldemara Matušky či Jarka Nohavici, a dále pak písně světových legend jako jsou Louis Armstrong, Frank Sinatra, Elton John, Phil Collins, Leonard Cohen a mnozí další. Svá vystoupení podle potřeby moderuje česky nebo anglicky.

Kromě hudby má Jareš i další zájmy. Jeho úplně největším koníčkem je cestování. Do současné doby stihl navštívit přes třicet zemí. Neméně důležité místo v jeho životě zaujímá i sport, ať už se jedná o plavání, běh, jízdu na kole nebo lyžování.

Více informací najdete na internetových stránkách hudebníka: www.honzajares.cz.

Jan Jareš.Neobyčejný příběh, jedinečný hlas
Zpěvák a klavírista Jan Jareš (na snímku) absolvoval populární zpěv na Pražské konzervatoři jako jediný nevidomý student v historii školy. Mimořádně hlasově disponovaný zpěvák, který je současně i výborným klavíristou, propůjčuje známým skladbám nový osobitý výraz a přináší posluchačům ojedinělý zážitek.
Při svých vystoupeních se Jareš představuje jako všestranně nadaný hudebník, nadšený sportovec a cestovatel, jako mladý muž schopný plnohodnotně žít a tvořit i přes handicap, který musí od narození překonávat. Způsob, jakým zhodnotil své nadání, je povzbuzující v mnoha směrech.

Jana Jarešová