Na památku obětí

Na památku královéhradecké židovské rodiny, jež zahynula v koncentračním táboře, a všech obětí holocaustu z Hradce Králové a okolí a zároveň i připomínku těch, kterým se podařilo hrůzy holocaustu přežít, neboť dcery z této rodiny jsou dvěma ze tří tzv. Wintonových dětí z Hradce Králové, se ulice pojmenuje „Kleinerových".

„Jsme velmi potěšeni a hrdí, že se tak může nově jmenovat právě ulice, která je zároveň přirozeně spjata s Centrem Sion, a máme tu čest tímto způsobem vyjádřit, že na oběti holocaustu nezapomínáme a nezapomeneme ani do budoucna. Symbolika pojmenování této ulice je o to větší, že zde sídlí školní budova, již při svých cestách do Hradce Králové navštěvuje paní Hana Kleinerová. Ta je oním Wintonovým dítětem, žijícím od té doby v Anglii, přesto s naší zemí i městem v srdci stále spjatá," uvádí ředitel Denis Doksanský.

Centrum Sion tedy zve na slavnostní odhalení nového názvu ulice „Kleinerových" a při této příležitosti zároveň na společenské setkání, pojaté jako Garden Party, v rámci kterého si budete moci prohlédnout i nově otevřenou externí učebnu Základní školy Sion J. A. Komenského.

Slavnostní setkání

Slavnostní setkání se uskuteční v pátek 24. června od 15 hodin ve venkovních prostorách areálu budovy školy v ulici Kleinerových, kterou v GPS zatím najdete pod názvem Kyjovská čp. 550 v Hradci Králové. Hana Kleinerová se spolu se svým manželem setkání osobně zúčastní.

Budete-li mít čas a chuť, můžete se také zúčastnit od 16.30 hodin tzv. Námořnických slavností k zakončení školního roku a slavnostního přijímání nových žáčků (námořníků) ZŠ Sion, které se konají v zahradě školního areálu a budou přímo navazovat na předchozí společenské setkání.

„Pokud pro vás bude možné do Hradce Králové zavítat a připojit se k této slavnostní události, bude to pro nás velkou ctí a potěšením. Těšíme se na setkání," dodává ředitel.

Denis Doksanský, Klára Barvová