1. Proč kandiduje do Poslanecké sněmovny?
2. Co nejvíce trápí lidi v kraji?

Jan Patzelt odpovídal ve čtvrtek 13. května od 11 do 13:15 hodin.

„Zabránit stěhování lidí z venkova lze jen změnou přerozdělování peněz z rozpočtu“

Proč kandidujete do sněmovny? (redakce Deníku)

Do sněmovny kandiduji, jelikož nejsem spokojen s politickou situací v zemi. Za svůj úkol považuji prosadit se svými kolegy změnu volebního systému. Změnu takovou, která umožní voličům plnohodnotný vlastní výběr svých politických představitelů. Změnu takovou, kde my všichni už přestaneme být pouhou loutkou v rukou politických zájmů vedoucích stran.

Jde o republikové volby, přesto - co nejvíce chybí lidem v Královéhradeckém kraji?
(redakce Deníku)
Náš kraj patří mezi turisticky nejnavštěvovanější v České republice. Prvořadé zaměření považuji na silniční dopravní infrastukturu. Konkrétně v návaznosti na čerpání fondů EU je prioritní dokončení dálnice D 11 okolo Hradce Králové a její výstavba do Jaroměře, pokračováním R 11 ve směru Trutnov – Královec, obchvat Náchoda a výstavba R 35 Hradec – Jičín. Výstavba dopravní sítě přinese podnikatelům zakázky a lidem práci. Ze zakázek daně do státního rozpočtu a úsporu na podporách nezaměstnanosti. Nové komunikace významně posílí turistický ruch i rozvoj středního průmyslu a zemědělství s ohledem na životní prostředí.

Z
ajímalo by mě, jakým způsobem chcete zabránit korupci nejen ve veřejných zakázkách, ale i v ostatních oblastech. (Kateřina K.)
Za klíčové považuji přijetí Zákona o prokázání původu příjmů a majetku. Kdo neprokáže nabývací tituly ke svému majetku a získaným finančním prostředkům, nechť je toto státem zabaveno. Jednoduchý lék na korupci. Není možno postavit vilu za deset milonů s měsíčním příjmem 24 000 korun, bez čerpání například hypotečního úvěru.

Zdravím vás. Jsem člen SBD v Bulharské ulici, Trutnov. Soud teď odložil vykonání rozsudku. Jde o 17 milionů. Sledujete tuto kauzu? (Trutnovák)
Ano, sleduji. Můj právní zástupce zpracovává k vaší kauze právní analýzu. Vzhledem ke skutečnosti, že případ je již řešen soudní cestou, nebude už možno nezávislými dopručeními do kauzy vstupovat. Pokud vás zajímá můj pouze osobní názor, tak selhaly vaše kontrolní mechanismy v rámci platných stanov. Oslovili mě zástupci vašeho sdružení, můžeme se jejich prostřednictvím setkat a prodiskutovat možné další postupy, pokud máte zájem.

Program vaší strany se mi zdá příliš stručný, všeobecný a deklamačně nic neříkající, třeba pasáž týkající se rozvoje našeho venkova jsem tam vůbec nenašel. Čím by SPOZ chtěla zastavit odliv občanů z venkova, a teď nehovořím o předměstských obcích vel
kých aglomerací, ale o vsích stranou velkých měst a komunikací? (red. kráceno) (Jožo)
Žiji celých svých 42 let ve vysokohorské obci Malá Úpa a celou problematiku, kterou ve své otázce popisujete, znám dokonale. Pokud nemá nadále docházet ke stěhování z vesnic do měst, je jedinou možností změna přerozdělení veřejných finančních prostředků ze státního rozpočtu obcím. Obce do 300 obyvatel živoří na hranici bankrotu a velká města se topí v penězích. Je to diskriminačně nastaveno. Dokud nedojde ke změně zákona, nebude v silách malých obcí cokoli změnit a odliv bude pokračovat.

M
ám malé dítě a zajímají mne mateřské školy. V programu máte obnovu sítě mateřských škol. Co tím myslíte? (Radka Vališová)
V programu máme bezplatné vzdělávání. To se týká taktéž mateřských škol. Ano, je pravdou, že je dnes míst v MŠ nedostatek. Navrhujeme posílení vlivu obcím a městům, které problematiku ve své lokalitě znají výhledově nejlépe a mohou se připravit na nárůst dětí včas.
Fandím vám i celé SPOZ, je to dobrá alternativa nalevo. Ale jsem hlavně patriot - jak se dá pomoci turistickému ruchu v Krkonoších? (Petr Mikola)
Díky za podporu. Nejvíce pomůže turismu v Krkonoších spolupráce vedení obcí, Správy KRNAP a podnikatelů v cestovním ruchu. Myslím tím konkrétní otevřená diskuse. Kompromis ochrany přírody a vlivu turismu. Věřím, že jdeme správnou cestou.

Co je mottem volebního programu vaší strany?
(redakce Deníku)
Zemanovci jako jediná politická strana předkládá ve svém programu návrh komplexní změny volebního programu s mottem : „ Vyberte si svého politického představitele sami ! “ A to zejména výběrem z více kandidátek, kdy není občan nucen podle současného znění zákona volit pouze jednu politickou stranu, ale z průřezu politického spektra vybere osobnosti, které zná a kterých si za jejich dosažené výsledky váží. Neúspěšný zaměstnanec, ředitel, podnikatel nebo komunální zastupitel se nestane nikdy dobrým politikem.

Příštím hostem on – line rozhovorů bude
Soňa Marková z KSČM. Cítíte v ní soupeře (redakce Deníku)
Před volbami je každý soupeř. Paní Marková je zkušená žena, jelikož se v parlamentní politice pohybuje. Ale je mi 42 let a komunismus si dobře pamatuji, děkuji, už nemám zájem se k programu a metodám minulého režimu vracet.

#nahled|https://g.denik.cz/17/b2/kandidatka_strana_zelenych_denik_clanek_hp.jpg|https://g.denik.cz/17/b2/kandidatka_strana_zelenych.jpg|Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v květnu 2010: Úplná kandidátka Strany zelených.#