Koncem června někteří zdejší obyvatelé navázali po třiceti letech na skoro zapomenutou tradici svých rodičů. Dokázali tak sobě, svým dětem i ostatním sousedům, že, jak se říká, když se chce, tak to jde.

Táborák vzplál v 17 hodin za účasti desítek dětí i dospělých jako oslava zdárného ukončení školního roku. Komise místní samosprávy Moravské Předměstí - jih akci podpořila částkou 1500 Kč, což bohatě stačilo na nákup dříví od Městských lesů Hradec Králové a ještě zbylo na špekáčky pro prvních čtyřicet dětí. Další zájemci, které přilákal pohled z oken na plápolající oheň a radostný křik nejmenších, si pak opékali, co si přinesli z domova. Několik prvních stolů, lavic, vidlic na buřty a také chůdy zapůjčil Sportovní klub Roudnička, další lavice si pak přinesli někteří místní.

Atrakce pro děti zapůjčila Vzdělávací agentura paní Fišerové a na harmoniku zahrál pan Filip. Největší atrakcí však bezesporu byla 25 kg vážící veliká živá želva důchodce pana Dostála. Prostranství za panelákem se na několik hodin proměnilo v dětský den pro děti a přátelské posezení pro dospělé. K dispozici bylo i několik historických fotografií. Někteří dnešní rodiče se na nich poznali v době, kdy byli ještě dětmi.

„Jsem rád, že přišlo tolik lidí a všem se to líbí. Proto podobnou akci zase někdy zopakujeme a rozšíříme," řekl Ing. Žaba, jeden z organizátorů a zároveň člen Komise místní samosprávy Moravské Předměstí - jih.

Marcel Kraus