Studenti z hradeckého gymnázia navštívili Petrohrad

Hradec Králové - Na začátku září se na Gymnáziu J. K. Tyla uskutečnil zájezd do Petrohradu. Skupina studentů se svými vyučujícími vyrazila nejen do Ruska, ale cestou stačila navštívit i další země. Využili studenti své v hodinách nabyté jazykové schopnosti? Co vše navštívili? To jsou otázky, na které odpoví účastnice ze čtvrtého ročníku, Renata Kačerová.

Jaká byla cesta? Kudy a jak dlouho jste vlastně jeli?
Cesta mně osobně přišla poměrně v pohodě. Věděla jsem, že to bude dlouhé, tak jsem se na to mohla alespoň psychicky připravit. Nejhorší pro mě asi byl hned první den, kdy jsme někdy po půlnoci přejeli hranice mezi Českem a Polskem. Už zhruba od šesti, sedmi hodin, jsem nemohla usnout a do Marijampole, kde jsme měli první noc ubytování, jsme přijeli až někdy k večeru. Po Polsku a Litvě nás čekalo Lotyšsko, kde jsme přenocovali v jeho hlavním městě, Rize. Pak už nás čekaly ruské hranice. Cestou tam nás řidiči zavezli i kousek přes Estonsko a poté jsme jeli směr Petrohrad. Nazpátek jsme přenocovali v ruském městě Pskov, které leží těsně před hranicemi. Poslední nocleh byl ve Vilniusu, hlavním městě Litvy. Nedokážu odhadnout, kolik hodin čistého času nám cesta do a z Petrohradu zabrala, ale se zastávkami jsme jeli tři dny tam a tři dny zpět.

Co jste všechno navštívili?
Jak už bylo řečeno, naší první větší zastávkou bylo litevské město Marijampole, které jsme si prošli bez průvodce. Cestou do Rigy jsme měli zastávku u Hory křížů a poté už na lotyšské půdě v lázeňském městě Jurmala. Pak už následovalo samotné hlavní město Lotyšska a dále cíl naší dlouhé cesty, Petrohrad. Tady jsme navštívili Chrám sv. Izáka, památník Petra I. a na vlastní oči jsme viděli Auroru loď, která odstartovala Velkou říjnovou revoluci. Dále jsme se podívali do Petropavlovské pevnosti a na Piskarevský hřbitov. Navštívili jsme Kateřinský palác a projeli se lodí po řece Něvě, kde jsme všechno viděli z trochu jiného pohledu. Také jsme se byli podívat na nočním otevírání mostů a nesměla chybět ani návštěva Zimního paláce neboli Ermitáže. Cestou z Petrohradu jsme pak navštívili Petrodvorce. Poté jsme ještě měli prohlídku po Vilniusu a jako poslední místo celé naší poutě byl Trakai, litevský vodní hrad.

Bylo něco, co jsi nečekala a opravdu tě to překvapilo?
Musím uznat, že co mě opravdu příjemně překvapilo, byl samotný Petrohrad.. Je to město, které na mě udělalo opravdový dojem.Co pro mě bylo trochu nepříjemné překvapení, byla důkladná kontrola na ruských hranicích.

Zkusili jste nějaké typické ruské jídlo?
Co vím, tak někdo zkusil boršč, na který jsem já neměla dost odvahy. Místo toho jsem radši zakusila typické ruské pirožky. Jeden byl plněný zelím, ten mi moc chutnal. Druhý měl být plněný sýrem, ale jeho obsah mi připomínal spíše míchaná vajíčka.

Kdyby jsi měla tu možnost, jela bys znovu?
Stoprocentně. Budu se sice opakovat, ale moc se mi to všechno líbilo. Jsem taky ráda za to, že jsme nejeli jenom do Petrohradu, ale navštívili jsme i další místa, která jsme měli po cestě. Například Riga nebo Hora křížů na mě udělala obrovský dojem. Kdybych mohla jet znovu, tak bych se možná o trochu víc zaměřila na přírodu. Tím samozřejmě nechci nijak opovrhovat památkami ani samotným Petrohradem, ale přeci jen místa jako Ermitáž, kde turisté stojí dlouhé fronty, ve kterých stráví i pár hodin, aby mohli vidět jejich interiéry, bych zevnitř podruhé vidět ani nemusela. Spíš bych teď ráda poznala Rusko a Pobaltí z té druhé stránky, kde chybí ty nekonečné davy turistů a naopak je zde více tamějších obyvatel a více přírody. Projet si pár vesniček a vyhnout se víru velkoměst. Ale pokud bych měla možnost navštívit Petrohrad či jakékoli jiné místo znovu, pak bych tou nabídkou určitě nepohrdla.

(Klára Coufalová, Gymnázium J. K. Tyla)

Patnáct hradeckých škol se zúčastnilo závodu Mezi mosty

Hradec Králové - Každoroční studentská akce Mezi mosty se uskutečnila v úterý 20.září na hradecké náplavce.

Jednalo se o jubilejní 10.ročník raftařského závodu devítičlenných posádek, které v průběhu úterního odpoledne poměřily své síly na řece Labi mezi Tyršovým a Pražským mostem v centru Hradce Králové. Závod se konal dle tradice třetí zářijové úterý a za jeho organizací stálo Gymnázium Josefa Kajetána Tyla v kombinaci s Cestovní vodáckou kanceláří CVOK a Lanovým parkem. Letošního ročníku se zúčastnili zástupci celkem patnácti středních škol. Ve vypjatém finále si nakonec vítězství odnesl tým hradecké Střední průmyslové školy stavební, který na posledních pár metrech trati ujel celku Gymnázia J. K. Tyla. Vítěznou posádku tvořili následující studentky a studenti: Eva Chocholoušová, Adéla Průšová, Natálie Hetfleišová, Karolína Tomášková, Martin Smetiprach, Marek Souček, Zdeněk Klišč, David Pitrman, Šimon Coufal a Michael Elčkner.

Během závodu obsypaly nábřeží, náplavku i oba mosty davy studentů podporující své favority. Na závěr akce nemohlo chybět ani tradiční skákání do vody. Skákalo se nejen z raftů, ale dokonce i z mostu. Úspěchu celé akce pomohlo i ideální slunné počasí. Tradiční akce Mezi mosty se tak stala, jako každoročně, pomyslnou poslední letní vzpomínkou, která bude provázet všechny zúčastněné až do dalšího ročníku. Už jedenáctý se bezpochyby uskuteční opět v září 2017.

(Jan Rutsch, Gymnázium J. K. Tyla)

Vzpomínka na prezidenta

Pardubice - Významný politik. Odpůrce a kritik komunistického režimu. Mluvčí Charty 77. První prezident České republiky a v neposlední řadě skvělý dramatik a autor absurdního dramatu. To vše a ještě mnohem více se nám vybaví, když se zmíní jméno velkého člověka, Václava Havla, který by přesně před týdnem oslavil 80. narozeniny.

V dnešní době se snadno a často zapomíná na lidi, kteří riskovali svůj život a vlastní svobodu, aby se dalším generacím v našem malém leč významném státě žilo lépe. Na lidi, kteří se stali politickými vězni, protože chtěli zabránit východní tyranii ve vykořisťování našich občanů. Václav Havel byl jedním z nich. Z jeho děl a činů poznáváme, že mu žádný člen naší „české rodiny" nebyl lhostejný a bojoval za nás všechny, ať to stálo cokoliv.

Naše země by nebyla taková, jakou je dnes, bez tohoto významného člověka. Proto si tento den pamatujme jako den, kdy se 5. října 1936 narodila osoba, která nám všem a následným generacím změnila život k lepšímu.

Děkujeme, vzpomínáme. Vše nejlepší!

(Anna Frintová, Gymnázium Pardubice)

V Hradci se čeká na Václava v Klicperově divadle

Hradec Králové - Nová divadelní sezóna začíná, a to v Klicperově divadle v Hradci Králové znamená start festivalu Čekání na Václava. Jedná se již o 13.ročník tohoto hradeckého, podzimního, divadelního festivalu, který trvá od 28.září celý měsíc až do 28.října. V rámci Čekání na Václava se představí nejen Klicperovo divadlo, ale i divadla z jiných koutů České republiky.

I díky tomu je program opravdu nabitý a rozmanitý. Můžete se těšit třeba na inscenaci Divadla Kalich Zabiják Joe, nebo na hru Petra Zelenky Dabing street. Představení budou probíhat, jak na hlavní scéně Klicperova divadla, tak i ve Studiu Beseda.

Jako již tradičně se na festivalu dočkáte také koncertů, se sdružením symfoniků SOČR vystoupí kapela Nezmaři a do Hradce přijede také populární slovenská zpěvačka Jana Kirschner. Tak si přijďte užít podzim v divadle!

(Daniela Kohoutová, Gymnázium J. K. Tyla)

Volby očima prvovoliče

Chrudim - Už nějakou dobu nemůžu projít přes jakékoliv náměstí, aniž by mi v ruce přistál letáček. Děti fňukají, že chtějí jít tamhle a vzít si taky ten hezký oranžový balonek. Rodiče často kvůli politickému přesvědčení svolí nebo naopak nesvolí. Nechali byste své dítě hrdě vykračovat s balonkem, který reprezentuje stranu, ke které máte velké výhrady? Styděli byste se za něj?

Podstata je jasná, jsou tu krajské volby. Když se jedná o vaší první příležitost jít volit, přeci jen to prožíváte trochu víc než někdo, kdo je dospělý už dlouho. A pokud se navíc trochu víc o tyto věci zajímáte, je to vážně vzrušující. Přemýšlíte o záměrech jednotlivých stran, o tom, jak by vás jejich zvolení ovlivnilo, a tak podobně.

A trvám na tom, že je to dobrý postoj. Stojí to za to, chtít svým hlasem aspoň trochu posunout věci směrem, který se nám líbí. Neměli bychom si brát příklad ze starších lidí v našem okolí a stejně jako oni na podobné věci rezignovat s argumentem, že to nemá cenu.

Vždycky to má cenu. A nikdy nemůžeme lomit rukama nad politickým přesvědčením obyvatel naší země, dokud nepůjde podstatná většina lidí k volbám.

Okolo sebe vidím spoustu přemýšlivých lidí s inteligentním, i když třeba mnohdy i odlišným názorem. Je však velká škoda, že dle údajů o volební účasti v krajských volbách, si ho opět velká většina lidí nechala pro sebe a dala tím jasně najevo, že politický osud krajů jim je zcela lhostejný.

(Anna Karkošová, Obchodní akademie Chrudim)

Broumovští gymnazisté debatovali s europoslancem

Broumov - Europoslanec Tomáš Zdechovský navštívil v září studenty broumovského gymnázia.

Účelem debaty bylo informovat je o běhu Evropské unie a besedovat o plánech, které by rád na Broumovsku zrealizoval.

Studenty zaujal především svou spoluprací s místními památkáři a farníky. I kardinál Dominik Duka podpořil snahu Zdechovského zapsat broumovský klášter a soubor deseti barokních kostelů, na seznam kulturního dědictví UNESCO. Zdechovský věří, že se mu podaří získat podporu prezidenta a ministra kultury, a společně tak navrátí kulturní život do těchto prostor s kořeny sahajícími až do 18. století.

(Hana Dušková, Gymnázium Broumov)