Průvod namaskovaných mrtvol prošel centrem Hradcem Králové

Hradec Králové - Celkem 266 registrovaných zombie se sešlo u hlavního nádraží v Hradci Králové. V 19 hodin se vydali na cestu městem a došli až k zimnímu stadionu.

Nemusíte mít strach, nešlo o žádné zvrácené genetické pokusy ani zombie apokalypsu. To se pouze konal další ročník akce zvané Zombie walk. Jak jsem již napsala, akce se zúčastnilo přes 200 převlečených lidí a desítky dalších průvod doprovázely bez masky. A to nemluvím o spoustě dalších náhodných kolemjdoucích, kteří se zastavili, akci sledovali a třeba i fotili.

Vše začalo u hlavního nádraží, odkud se šlo kolem Atria na Masarykovo náměstí a přes Hučák až k zimnímu stadionu, kde se v klubu Nox konala afterparty. Variace masek byla opravdu obrovská. Od mrtvých lékařů a sestřiček, přes nevěstu, dělníky, vojáky a nejméně 3 Harley Quin až po jeptišky.

Po skončení pochodu se většina zombie přesunula na afterparty. K dispozici byl foto koutek Cvakmat, kde vám zdarma vytiskli fotku, spousta dalších fotografů, kteří fotili v průběhu celého večera a také hra skládající se z několika úkolů. Účastníci museli například předvést jak zemřeli, nejlepší zombie chůzi a součástí byla také „módní přehlídka" a vědomostní test o hradeckém zombie walku. Letos se totiž konal už jeho 5.ročník. Jelikož se ale ten poslední uskutečnil už v roce 2013, jednalo se o výjimečnou akci.  Vítěz testu vyhrál pití zdarma a po skončení her už byla v klubu volná zábava. Někteří zombies zůstali v klubu až do ranních hodin.

Podle vysokého zájmu o letošní ročník a skvělé atmosféry, které na akci panovala, se dá předpokládat, že 6. Hradecký zombie walk v roce 2017 bude minimálně stejně úspěšný.

Barbora Divišová, Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové

Studenti soupeří v piškvorkách

Hradec Králové - Stejně jako již několik let se i letos v našem kraji konají oblastní turnaje ve hře piškvorky pořádané organizací Student Cyber Games. V našem kraji se odehraje celkem 6 oblastních turnajů.

V minulém týdnu již proběhly první dva přímo v Hradci Králové. Ty se jako již tradičně nesly v duchu vzájemného soupeření především místních gymnázií: v prvním turnaji postupové místo získal tým Gymnázia J. K. Tyla, který porazil soupeře z Gymnázia Boženy Němcové. Na druhém turnaji se projevila výhoda domácího prostředí a postup tak získal tým z Biskupského gymnázia Bohuslava Balbína.
Příští týden proti sobě budou týmy soupeřit v Trutnově, Nové Pace a Náchodě. Vše vyvrcholí 14. listopadu na Biskupském gymnáziu v Hradci Králové, kde se o účast v celorepublikovém finále poperou vítězové oblastních kol.

Lenka Nováková, Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové

Už jsem si musel vytahovat kuličku z obličeje, říká airsoftový hráč Michael Kohút

Nová Paka /ROZHOVOR/ - Je všeobecně známo, že kdo si hraje, nezlobí. I když si většina z nás hraje spíše v dětství, najdou se mezi námi tací, kteří mají hračky v oblibě i v dospělosti. Airsoft není typická hra pro děti, vyřádit se na ní umí téměř každý fanoušek akčního odpočinku. Michael Kohút, student oktávy, se airsoftu aktivně věnuje.

Jak ses vůbec k airsoftu dostal?
Táta mi koupil k Vánocům airsoftku. Po nějaké době jsem začal vyhledávat různé akce. Nechtěl jsem, aby se mi dárek jen tak válel doma. Začal jsem proto střílet po všem, co se hnulo.

Jen takové vysvětlení pro laika, jaký je rozdíl mezi airsoftem a paintballem?
V munici a realističnosti zbraně.

Mohl bys to nějak upřesnit?
Paintball používá větší munici, má myslím klidně až 1,5 centimetru a především je plněná barvou. Zbraně používají navíc i obrovské zásobníky, a tím pádem nevypadají realisticky.

Bolí to, když dostaneš ránu?
Jak kdy, záleží na vzdálenosti, čím se střílí a kam se střílí.

Jaký byl tvůj nejbolestivější úraz?
Jednou mě jedno malý děcko trefilo do obličeje. Neznalo „bang bang pravidlo". Když jsi moc blízko na to, abys někoho střelila, zařveš bang bang a tím ho vyřadíš ze hry. Pak jsem si musel vytahovat kuličku z tváře.

Jak vypadá airsoftový trénink?
Já se tréninků moc nezúčastňuji. Vesměs to bývá nějaká cvičná střelba, někteří si zaběhají, aby si udrželi kondičku…

Podle čeho si vybíráš zbraně?
První zbraně vybíral táta, ale novou pušku jsem si už vybíral sám. Je moderní, hlavně modifikovatelná a můžu ji používat všude. Vybírám podle funkčnosti a spolehlivosti zbraně.

Co máte při airsoftu na sobě?
Standartně nějakou levnou uniformu. Najdou se i lidi v teplákovkách.

Máš nějakou zajímavou historku, která se udála během nějaké akce nebo tréninku?
No, zrovna před dvěma týdny dorazli na akci nějaký lidi od Pardubic. Přijeli a také hráli v pyžamech a barevných parukách. Sice je bylo vidět přes celé hřiště, ale byli fakt dobří.

Co máš na airsoftu nejradši?
Nejradši mám tu partu, která se tam sejde a zajímá se o stejnou věc.

Jana Kotherová, Gymnázium Nová Paka

Neodkládejte učení na zítřek

Hradec Králové - Dotahovači, tak jim říkám. Jako středoškolák je vidím všude, dokonce i na základních školách. Jak se člověk ocitne v jejich situaci? Nejednou jsem doučovala a právě nepochopení látky jediné vyučovací hodiny bývá jádrem pudla. Student si řekne: ,,No co, to pochopím zítra." Jenže nepochopí. Naopak se veze na vlně a bez základů nemůže stavět. Dalším problémem je pocit zbytečnosti doučování ze strany rodičů. ,,Kvůli jedné špatné známce nebudu hned shánět doučování," myslívají si. Jenže pak přijdou další. Prostor mezi aktuální a zameškanou látkou se rychle prohlubuje.

Nepodceňujte neznalost a nenechávejte své dítě napospas nepochopení. Zeptejte se ho doma, jestli všemu ten den porozumělo. Dodejte si odvahy a sedněte si nad problém společně. Obraťte se na známé nebo přímo na někoho, kdo nabízí doučování. Neodkládejte trable s učením na zítřek. Jedna včasná pomoc dokáže nahradit mnoho hodin nad učebnicí navíc.

Jana Kotherová, Gymnázium Nová Paka

Dva mladí herci uvádí talk show

Hradec Králové - Petr Kult a Vítek Martinec nejsou jen mladí studenti a nadaní herci, ale především moderátoři nové talk show Pod mikroskopem v Divadle Jesličky. Proč s tím vlastně začali? Podle nich tento formát v Hradci chybí.

Jedná se o projekt, „kde je každý host jako preparát na podložním sklíčku mikroskopu - rozpitvaný a prozkoumaný ze všech stran". Alespoň takto avizují moderátoři. Už jen odsud můžete usoudit, že se během představení rozhodně nebudete nudit. Vítek s Petrem se nebaví jen spolu, ale zvou si do svých zpovídajících křesílek zajímavé hosty z různých oborů. A vypadá to, že slaví úspěch.

Alespoň po premiéře, která se uskutečnila 1. října, jsou slyšet na jejich práci samé kladné ohlasy. A kdo patřil mezi první oběti těchto dvou nadějných moderátorů? Herec Ondřej Malý, písničkář Michal Horák a blogerka Anna Stránská.

Že vám první díl unikl? Nevadí. Už teď si můžete jeho záznam pustit na webu youtube. Radši byste viděli moderátorský počin Petra a Vítka naživo? Další možnost máte 15. listopadu od 19:30 v Divadle Jesličky. A kdo bude hostem? Kuchař, herec a moderátor Ivan Vodochodský, bývalý hokejový reprezentant a současný expert České televize Martin Hosták a stand up komik Karel Hynek, kterého můžete znát z populárního pořadu Na stojáka.

Klára Coufalová, Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové

Týdny občanského neklidu? Nenechme si vzít naší těžce vybojovanou demokracii

Pardubice - Na 28.října letošního roku připadalo 98.výročí vzniku samostatné Československé republiky. Ačkoliv by se tento den měl nést v duchu oslav, nebylo tomu tak. V tomto roce na něj dopadala atmosféra nemilých událostí poslední doby.

Jedním z hlavních rozporů, který dělí Českou republiku na dva pomyslné tábory, je otázka Tibetu a Číny. Ukazuje se totiž, že pro některé členy vlády je důležitější výhodný obchod, než podpora demokracie a humánního zacházení s občany.

Česká republika je demokratickým státem. Alespoň tak to stojí v první hlavě Ústavy České republiky. Ale je tomu tak doopravdy nebo je to pouze formální označení, kterému věříme?

Celé minulé století jsme neustále bojovali, abychom získali vytouženou svobodu. Tento boj se ale v této době někteří členové naší vlády rozhodli ignorovat. Jako suverénní, demokratický stát hlásáme dodržování lidských práv, svobodu slova a odmítáme cenzuru. Proč se tedy nyní stavíme na stranu státu, který utlačuje jiný a svým vlastním občanům odepírá základní lidská práva?

Na školách se 10. března roky vyvěšovaly tibetské vlajky, podporovali jsme Tibeťany v jejich snaze o separaci od Číny. Tak proč najednou ten obrat? Proč je nyní zakázána jakákoliv sympatie s Tibetem? Jsou naši politici natolik odtrženi od reality, že nevnímají názory akademické obce a studentů?

Během posledních 98 let jsme ušli velice dlouhou a strastiplnou cestu k demokracii. Nenechme si ji nyní malými krůčky naší vlády zase vzít.

Anna Frintová, Gymnázium, Pardubice, Mozartova ulice