Letecký rekord

Jeho otec Bohuslav Kašpar z Českého Meziříčí byl letcem již za Rakousko-Uherska na konci první světové války. Za první republiky se stal dokonce držitelem světového rekordu v letu na 200 kilometrů, kdy dosáhl rychlosti 190 kilometrů za hodinu. Za odměnu obdržel zlaté kapesní hodinky přímo od prezidenta Masaryka.

Velcí vlastenci se nesmířili s okupací republiky ani s vytvořením protektorátu, proto se Kašpar zapojil do odbojové skupiny Obrany národa. Brzy však byl zatčen v Dobrušce a v lednu 1945 popraven, když již předtím jeho manželka jako židovka skončila život v plynu.

Tomáš Kašpar tak vyrůstal bez rodičů u hodných příbuzných. Po válce vystudoval dobrušskou průmyslovku a po roce 1968 jej život zavedl do Francie. Nyní žije střídavě s rodinou ve Štrasburku a v Praze, často zajíždí do východních Čech za příbuznými.

Tomáš Kašpar ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové.Pozoruhodná kniha

Při psaní knihy navštívil mnoho českých i zahraničních archivů, muzeí či dalších institucí a z vlastních vzpomínek, rodinných dokumentů a materiálů z těchto institucí, napsal pozoruhodnou knihu, která je neocenitelnou vzpomínkou na složitá období do roku 1939, ještě tragičtější dobu do roku 1945 i léta následující. Dokonce upřesňuje i některé události kolem odbojových organizací a lidí, kteří hrdinsky nasazovali své životy.

Tomáš Kašpar napsáním knihy své aktivity neukončil. Měl a bude pořádat řadu vyprávění, abychom nezapomínali. Některá již proběhla v Praze či v Náchodě. Ve čtvrtek 30. října se Kašpar setká s občany v Dobrušce a v pátek 31. října  v Českém Meziříčí.

Přání míru

Knihu Výkřik ze zapomnění můžete zakoupit v dobrých knihkupectvích, či požádat o její zapůjčení ve veřejných knihovnách. Účast na vyprávění Tomáše Kašpara nebo přečtení knihy a vžití se do tragických situací jistě bude patřit k dlouhodobým zážitkům. Kéž lidstvo čeká jen život v míru.

Čestmír Brandejs