Letošní školní rok nám však připravil novou výzvu. Přihlásila se nám holčička ,,bojující" s nemocí motýlích křídel. Nastudovali jsme tedy spoustu možných dostupných materiálů a s velkými, asi oboustrannými, obavami jsme ,,šli na to". Vaneska byla zařazena do předškolní třídy s rozšířenou logopedickou péčí. A nastalo krásné období ,,vzájemné integrace". Vaneska je naše třídní sluníčko, na nic si nikdy ani slovíčkem nestěžuje. Vlastně ano, stěžuje si na svoje nožičky, které ji někdy neposlouchají tak, jak by si ona představovala a nemůže tak běhat s dětmi. Ale ani to příliš nevadí, protože ostatní také moc neběhají a točí se kolem ní. O tom, kdo s Vaneskou půjde na vycházku, kdo bude odpočívat na lehátku vedle ní, si doslova můžeme psát pořadník.

Děti ji přijaly bezprostředně, takovou, jaká je. Je velmi zajímavé, že jsme dětem ani moc dlouho nemuseli vysvětlovat, jak se k Vanesce chovat. Pochopily, vycítily to tak nějak samy. Děti se velmi brzy naučily vzájemnému respektu a ohleduplnosti. Pomáhají si navzájem, ,,hádají" se, kdo pomůže Vanesce, nosí jí dárečky. Tato integrace je velmi přínosná pro nás všechny, a to je to podstatné, co by měla integrace přinést.

Cesta sýra i putování se zámeckými skřítky

Vaneska se spolu se svými rodiči samozřejmě zapojila do všech akcí pořádaných školkou. Také s námi poprvé ,,sama" jela na výlet autobusem. Výlet jsme nazvali cestou sýra. V nevlídném říjnovém dni jsme vyrazili do Lozic u Luže, kde jsme podnikli tuto cestu. Nejprve jsme museli nakrmit neposedné kozy a už to byl velký zážitek. Potom bylo nutné je podojit, opět zážitek. No a už zbývalo ,,jen" uvařit sýr. Povedl se všem a byl výborný.

Další velkou akcí bylo zámecké putování se skřítky a vílami. Děti se proměnily ve víly a skřítky a vyrazily plnit do zámeckého parku úkoly. Ty jim připravily různé lesní bytosti. Bylo to báječně strávené odpoledne. Vždyť co je hezčí, než strávit čas s dětmi?

Tvoření, vystoupení a těšení se na Ježíška

Teď už nás čeká advent a těšení se na Ježíška. Budeme mít vánoční tvoření s rodiči, se kterými si vyrobíme drobné vánoční dekorace. Nejstarší děti čeká vánoční vystoupení v místním Klicperově domě. A věřte, že naši malí herci se již nesmírně těší na svoji velkou premiéru.

Do adventních dnů všem přejeme klid a pohodu. A do nového roku hodně síly, zdraví, lásky a vzájemného pochopení a porozumění.

Petra Vidnerová