Pozice Ivana Adamce, dlouholetého starosty největšího města regionu, je tu velmi silná. Natolik, že přeskočil všechny krajské stranické kolegy a z prvního místa se jako jediný zástupce ODS do parlamentu dostal.

„Jsem příjemně překvapený a všem, kteří mi ten kroužek dali, patří poděkování. Osobně je to výsledek velmi dobrý, bohužel strana jako celek ve volbách neuspěla. Ještě jsem všechny údaje nerozebíral, výsledek je ale špatný, historicky nejhorší, a pro mne je to jasný signál, že se musíme zamyslet nad tím, jak fungovat dál. Myslím, že bychom se měli vrátit k tomu, z čeho jsme vyšli. Tedy ke starým, konzervativním hodnotám a ideálům."

Ivan Adamec
Datum narození: 21. 3. 1960

Rodinný stav: ženatý, dvě děti

Vzdělání: Univerzita Karlova Praha, Fakulta pedagogická

Zaměstnání: Od roku 1998 dosud starosta Trutnova
2002 – 2008 – senátor, předseda Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu

Od poslance se očekává nejen práce pro stát, ale i pro region.
„Prvotním úkolem poslance je pracovat pro blaho státu. Já ale s nadsázkou dodávám, že nejdřív jsem z Trutnova, potom z Královéhradeckého kraje a pak je na řadě Praha."

Přestože Trutnovsko nemělo na listinách mnoho kandidátů, nakonec jsou odsud čtyři poslanci.
„Každý jsme z jiné strany a každý tam jdeme s určitými cíli. Ale jedno máme asi společné. Chceme, aby náš region šel dopředu. Celý kraj. S Pavlem Plzákem se znám (ANO 2011), také s Robinem Böhnischem (ČSSD) spolupracuji, určitě v tomhle směru najdeme společnou řeč."

Kdy jste se rozhodl kandidovat do Poslanecké sněmovny?
„Před posledním sněmem, než padla vláda a byly vyhlášené předčasné volby. Viděl jsem, jak na tom strana je a že prostě musím jít do boje. Postavit se za ideály, které ctím."

Jaké budou nejbližší kroky?
„Před prvním jednáním sněmovny budou určitě probíhat nejrůznější schůzky. Poslanci by měli zasednout až 29. listopadu, takže do té doby je potřeba vše připravit."

Jste starosta, nyní i poslanec, jak to skloubíte dohromady?
„Co jsem zdejším lidem slíbil, to dodržím. Starostou minimálně do konce tohoto volebního období zůstanu. Ve vedení radnice jsou lidé, kteří spolu již 15 let úspěšně pracují, tak doufám, že přistoupí na to, abych mohl vykonávat obě funkce. Samozřejmě chci být starostou neuvolněným a neplaceným."