Memorandum o spolupráci při získávání evropských dotací včera podepsali zastupitelé měst a obcí z Hradecko-pardubické aglomerace.

Tato oblast má šanci v následujících sedmi letech získat díky programu Integrované územní investice (ITI) až šest miliard korun.

„ITI představuje nový přístup k územnímu rozvoji. Hradecko-pardubická aglomerace se mohla zařadit mezi sedm vybraných lokalit v České republice. Je to jediná česká aglomerace, která prostupuje dva kraje," uvedl manažer ITI pro Hradecko-pardubickou aglomeraci Miroslav Janovský s tím, že dotčené území má zhruba 335 tisíc obyvatel.

Spolupráce na čerpání evropských dotací by měla trvat až do roku 2023 a jedním z největších partnerů by měly být univerzity.

„Už rok fungují pracovní skupiny, které připravují jednotlivé projekty. První z nich by se měly rozjet už v roce 2016," podotkl Miroslav Janovský.

Začíná maraton jednání s vládou

Zamýšlené projekty už vedení Pardubic dvakrát prezentovalo zastupitelům.

„Myslím, že už všichni pochopili koncept ITI. Dnes startujeme oficiální maraton jednání s vládou. Potřebujeme potvrdit smlouvu mezi Českou republikou a Evropskou unií o alokaci zdrojů na ITI. Výhodou je, že až budeme mít potvrzené finance, tak už s jednotlivými projekty nebudeme muset o dotace soutěžit. Stačí, když budou dobře připravené," vysvětlil primátor Pardubic Martin Charvát.

Jenže čerpat dotace pro Hradecko-pardubickou aglomeraci patrně nebude vůbec lehká záležitost, jelikož s ITI nikdo nemá zkušenosti.

„Za svoji politickou kariéru pamatuji všechny tři předchozí období čerpání evropských dotací. Pro města by bylo jednodušší, kdyby byl vyhlášen další Integrovaný plán rozvoje města," poznamenal primátor Hradce Králové Zdeněk Fink.

Podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického byly předchozí operační programy přehledné.

„ITI je novinka a s přehledností je to horší. Teprve si na tento projekt zvykáme a jsem zvědavý, jak se nám podaří rozjet samotné čerpání dotací. Právě skončila ta jednodušší fáze. Zatím je těžké si pod řadou evropských pojmů představit konkrétní projekty," řekl Martin Netolický.

Vztahy prý nikdy nebyly lepší

Výhodou je, že se díky ITI mohou uskutečnit složité projekty, které by jednotlivá města nebyla schopna sama zrealizovat.

„Výhodu ITI vidím v tom, že města přestávají myslet na sebe, ale musí uvažovat regionálně. Reforma veřejné správy v roce 2000 dala Pardubickému a Královéhradeckému kraji možnost se osamostatnit, abychom se teď opět setkali za jednacím stolem. A myslím, že vztahy mezi Pardubicemi a Hradcem Králové nebyly nikdy v minulosti lepší," dodal hejtman.