V hledáčku turistů, kteří míří na Broumovsko z celé Evropy, je nejen benediktinský klášter v Broumově, ale i barokní venkovské kostelíky postavené podle plánů slavných architektů Dientzenhoferů. Zájem o kostely je tak veliký, že jsou letos otevřené veřejnosti po dobu celých letních prázdnin.

„Zpřístupnění kostelů je velkou událostí i pro zdejší obyvatele, protože standardně si kostely mohou prohlédnout jen ti, kteří chodí na mše,“ vysvětluje broumovský děkan Martin Lanži a rostoucí zájem dokládá tím, že poprvé se kostely mimo mše svaté otevřely veřejnosti před dvěma lety během akce Týden otevřených kostelů.

POPTÁVKA PŘEVYŠUJE NABÍDKU

„Loni už jsme uspořádali Měsíc otevřených kostelů, kdy mohli lidé tyto památky navštívit každé srpnové úterý. Poptávka ale stále výrazně převyšuje nabídku, proto nás tak těší, že se letos podařilo získat více dobrovolníků. Nyní můžeme nabídnout rozšíření na celé léto, a to každé úterý a sobotu,“ doplňuje Lanži.

Vstupné do svatostánků je dobrovolné a půjde předně na opravu těchto barokních skvostů. Akci pořádá broumovské děkanství společně s městy a obcemi Broumovska a broumovským gymnáziem. Připojil se k ní i europoslanec Tomáš Zdechovský, který zhruba před třemi lety označil kostelíky za možnou kulturní památku UNESCO a snaží se je podporovat.

„Mám obrovskou radost, že se naše snahy tolik projevují na rostoucím turistickém ruchu v oblasti, protože ona skutečně má co nabídnout a zatím nevím o nikom, kdo by nebyl z návštěvy Broumovska a tamních kostelů nadšený,“ míní Zdechovský.

ZÁCHRANA PRO CHÁTRAJÍCÍ KOSTELÍKY

Dostat se na seznam světového kulturního dědictví UNESCO by pro chátrající kostelíky znamenalo záchranu. Pokud bude broumovská farnost ve své snaze úspěšná, mohlo by se to podařit už za několik let.

„Nejprve bude naším úkolem dostat kostely na seznam národních kulturních památek, kam patří například i broumovský klášter. Pokud se to podaří, pak můžeme žádat dále,“ vysvětluje děkan Martin Lanži a dodává, že v celém Královéhradeckém kraji by se jednalo o první památku UNESCO, což by kostelům v mnoha směrech velmi pomohlo a vrátilo do jejich prostor život.

POTŘEBUJÍ VZKŘÍŠENÍ ZA DESÍTKY MILIONŮ

Podle Lanžiho jsou kostely ve velmi vážném stavu, jelikož se do nich 70 let pořádně neinvestovalo a doba komunismu se na nich ošklivě podepsala. Potřebují vzkříšení za několik desítek milionů korun.

Na seznamu všech oprav jsou okna, střechy, fasády, odvodnění, varhany i obnovy interiérů.

Léto otevřených kostelů

ÚTERÝ A SOBOTA

Božanov, Martínkovice, Otovice, Šonov

červenec 9.00 12.00

srpen 14.00 17.00

Heřmánkovice, Ruprechtice, Vernéřovice, Vižňov

červenec 14.00 17.00

srpen 9.00 12.00 hodin

Vstup jen do chrámové lodi.