Jaroslav Petrouš, paralympionik s amputovanou nohou a člen atletického oddílu Hvězda TPS Pardubice chystá spolu s občanským sdružením Cesta za snem  výstup na nejvyšší horu České republiky Sněžku.

Dne 31. května podpoří dvanáctiletého Petra Januše, který přišel o nohu.

Obdobná charitativní akce se uskutečnila i v loňském roce, kdy Jaroslav Petrouš zdolal Sněžku pro stejně postiženou tříletou Simonku. A byla víc než úspěšná – získalo se přes 400 000 korun! I letos jde o získání finanční podpory a také o upozornění na aktuální sociální a zdravotní problematiku handicapovaných.

Chce odložit francouzské hole

Když Petr před čtyřmi roky upadl při tělocviku, nikdo netušil, co všechno  banální úraz odstartuje. Magnetická rezonance odhalila v koleni deseticentimetrový nádor. Lékaři malého Petra postavili před nejtěžší rozhodnutí v životě. „Řekli mi, jestli chci obětovat nohu nebo život. Nejdřív jsem řekl, že život. Ale pak jsem si to rozmyslel," vypráví Péťa, který s maminkou a bratrem žije v Trutnově. Podstoupil amputaci i léčbu chemoterapií. Jeho snem je  zapojit se do běžného života a odložit francouzské hole.

Projekt výstupu na Sněžku chce prodejem triček s logem akce získat pro Petra finanční prostředky na kurz chůze bez holí na pražských Malvazinkách a nákup sportovních a kompenzačních pomůcek. V případě, že finanční částka přesáhne 150 000 Kč, budou peníze rozděleny mezi další děti s handicapem.

Charitativní projekt Na Sněžku pro Péťu lze podpořit zakoupením trička s logem akce, a to buď na internetu, nebo přímo v místě konání.  Výstup chce zároveň upozornit na aktuální problémy zdravotně postižených lidí. 
Stále je  nedořešený boj o spravedlivou kategorizaci stupně postižení z pera exministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Organizátoři chtějí mimo jiné dosáhnout přiznání průkazu ZTP a ZTP/P na dobu neurčitou osobám s nenávratným handicapem nebo obnovení možnosti žádat o příspěvek na automobil v intervalu pěti let místo současných deseti.

Sraz na parkovišti v sobotu 31. května

Na vrchol Sněžky se půjde v sobotu 31. května z centrálního parkoviště v Peci pod Sněžkou. Ti, kdo si netroufají na dvouhodinový výstup, se mohou nechat vyvést lanovkou. Naopak pro ty, kterým takový výšlap může připadat málo, je připraven extrémní závod nazvaný Běh do nebes pro Péťu pořádaný Horskou službou. Na  parkovišti bude připraven pestrý program nejen pro děti. Vyzkoušet bude možné překážkovou handy-dráhu, zapojit se do soutěží o ceny, her, výtvarných dílen, živě budou hrát kapely, můžete jít do lanového centra nebo vyzkoušet 900 metrů dlouhou bobovou dráhu. Programem Dětského dne budou provázet  známí moderátoři Alenka Zárybnická a Martin Zach.

Pomohl, pak se sám těžce zranil

„Spousta lidí mě loni měla za blázna, atletičtí trenéři o výstupu  nechtěli ani slyšet. Rok po amputaci jsem se  na vrchol naší nejvyšší hory dostal nejtěžší možnou cestou v čase dvě hodiny a dvanáct minut. Byl to neuvěřitelný pocit. To, že jdu pro konkrétní dítě a že mě doprovázejí stovky lidí, mě doslova katapultovalo nahoru," říká Jaroslav Petrouš.

Brzy po úspěšném projektu zjistil, že cesty osudu jsou opravdu nevyzpytatelné. „Intenzivně jsem trénoval na mistrovství světa v atletice, na které jsem se kvalifikoval. Po zdolání Sněžky jsem se cítil úžasně a i příprava  signalizovala šance na medaili, ale po návratu ze soustředění mně doma ve sprše podklouzla noha a já si zlomil stehenní  kost v krčku na pahýlu. Po náročné operaci a rekonvalescenci jsem se musel znovu učit chodit s protézou a s mistrovstvím se rozloučit. O to víc jsem si uvědomil, že člověka může neštěstí potkat na místech, kde by to nejmíň čekal. Nad vodou mě podržela  rodina a myšlenky na druhý výstup na Sněžku. Teď ho mám před sebou. Sněžku chci zdolat v čase pod dvě hodiny. Budu rád, když se ke mně přidá co nejvíc lidí. Zvu proto i vás!"

Více informací najdete na www.cestazasnem.cz nebo na facebooku.   (pch, fr)

Jaroslav Petrouš
Zranil se při hře paintball, když upadl do jámy, zpřetrhal si vazy v koleni, meniskus a zlomil čéšku. Dva roky strávil v rehabilitačních centrech a na operačních sálech. Nesnesitelná bolest ho dohnala až k radikálnímu řešení. Na vlastní žádost si nechal amputovat poraněnou nohu. Tento drastický zákrok mu, jak říká, zachránil život.
Český reprezentant ve vrhačských disciplínách a člen atletického oddílu Hvězda TPS Pardubice je dvojnásobný bronzovým medailistou z ME, držitelem evropského rekordu v hodu oštěpem a také českých rekordů v disku, oštěpu a kouli.
Jako první handicapovaný atlet v republice překonal v hodu diskem výkonem 54,69 m magickou padesátimetrovou hranici. Ač měl splněný limit pro paralympijské hry v Londýně,  kvůli nízkým účastnickým kvótám odjet nemohl.
Jaroslav Petrouš je ženatý, má dvě děti a pracuje v oblasti kávy. V roce 2004 získal baristický titul mistra České republiky a o rok později se zúčastnil světového šampionátu v přípravě kávy v americkém Seattlu.

Paralympionik chce pokořit Sněžku a získat podporu pro chlapce s amputací levé nohy