„Chceme, aby si lidé mohli u nás Afriku osahat, očuchat, ochutnat. Aby byl jejich zážitek silný a zdálo se jim, že mají Afriku na dosah," uvedl Přemysl Rabas, ředitel zahrady.

V zoo například pravidelně vystupuje africká taneční skupina Iyasa ze Zimbabwe, lidé mohou ochutnat africkou kávu či grilované pochutiny kmenů žijících v rovníkové Africe.

Tento víkend návštěvníci zažijí festival Doteky Afriky.  Část představení se odehraje v dosud nevyužívaném a nyní částečně opraveném amfiteátru za správní budovou zoo. Ředitel Rabas v sobotu zahájí kampaň Spalte rohy, která se snaží upozornit na kritickou situaci nosorožců ve volné přírodě a přispět k omezení poptávky po nosorožčí rohovině.

Chtějí mladé

Zoologická zahrada se také zapojuje do záchrany nosorožců. Na konci roku 2009 poslala do keňské rezervace Ol Pejeta čtyři severní bílé nosorožce, kterým se však dosud nepodařilo rozmnožit.

Teď chtějí do záchrany zapojit i samici Nabiré, která dosud žije ve dvorské zoo. Příští týden ji přijedou vyšetřit odborníci z berlínského Institutu pro výzkum zoo a divokých zvířat.

Nabiré se v zoo narodila v roce 1983 a je posledním jedincem této formy v Evropě. Děloha Nabiré je však téměř celá vyplněna nádorem, a tudíž neexistuje naděje, že by zabřezla. „Jeden z jejích vaječníků by však mohl být zdravý, existuje tedy šance na odběr jejích genetických vzorků pro případné oplodnění mimo její tělo," uvedl Jan Stejskal, koordinátor zahraničních projektů dvorské zoo . Zárodek by pak mohla donosit i samice jiného nosorožce než severního bílého.

Oplodnění v Africe

Na podzim zoo společně s berlínskými veterináři plánuje také vyšetření svých nosorožců v rezervaci Ol Pejeta. Mělo by naznačit i možnosti umělého oplodnění nosorožců přímo v Africe. „Předběžně je vyšetření naplánováno na konec října nebo začátek listopadu. Nejprve však budeme muset ověřit, zda samice nejsou březí," dodal Stejskal. V případě březosti, která je prý ale málo pravděpodobná, by se vyšetření nedělalo.

Severní bílý nosorožec nebyl ve volné přírodě spatřen od roku 2007, v zajetí žije pouhých sedm zvířat. Čtyři jsou v rezervaci Ol Pejeta v Keni, jedna samice v dvorské zoo a jeden starý pár v San Diegu v USA.