První zářijová sobota byla zároveň poslední možností navštívit barokní svatostánky na Broumovsku. Léto otevřených kostelů přilákalo o prázdninách na Náchodsko stovky turistů, kteří využili vzácné možnosti obdivovat sakrální architektonické památky i zevnitř.

NEJDŘÍV TÝDEN, MĚSÍC, TEĎ CELÉ PRÁZDNINY

„Vloni už jsme uspořádali Měsíc otevřených kostelů, kdy mohli lidé tyto památky navštívit každé srpnové úterý. Zájem návštěvníků ale stále výrazně převyšuje nabídku, proto nás tak těší, že se letos podařilo získat více dobrovolníků a díky tomu otevřít kostely po celé léto, a to vždy v úterý a v sobotu,“ vysvětluje broumovský děkan Martin Lanži, a rostoucí zájem ilustruje na faktu, že poprvé se kostely mimo mše svaté otevřely veřejnosti před dvěma lety během akce Týden otevřených kostelů.

„Zpřístupnění kostelů je velkou událostí nejen pro broumovské, protože standardně si kostely mohou prohlédnout pouze ti, kteří chodí na mše.“

NÁVŠTĚVNÍCI PŘISPĚLI TÉMĚŘ PADESÁTI TISÍCI

Každý z osmi kostelů si během prázdninových úterků a sobot prohlédlo okolo 450 lidí. A byli štědří. Na opravy svatostánků věnovali při svých návštěvách 48 tisíc korun.

„Akci rozhodně hodnotíme jako úspěšnou a věřím, že příští rok opět seženeme dostatek dobrovolníků, abychom ji mohli zopakovat,“ přeje si broumovský farář a děkuje broumovskému gymnáziu a obcím Broumovska za podporu a spolupráci.

„Příští rok zvolíme stejný formát, protože se z našeho pohledu osvědčil,“ hodnotí právě uplynulou sezonu Martin Lanži.

ZVÝŠENÝ ZÁJEM BYL I O KLÁŠTER

Téměř desetiprocentní zvýšení návštěvnosti hlásí také broumovský klášter, kam se loni vydalo přes 65 tisíc turistů.

„Podle mě to jsou skvělé výsledky. Nemáme ještě spočítanou celou oblast, ale u kláštera jsme zaznamenali nárůst zájmu o téměř deset procent a dříve poloprázdné hotely v jeho okolí měly nyní v podstatě plno,“ těší Petra Školníka z Agentury pro rozvoj Broumovska.

Zájem o kostely začal růst poté, co je zhruba před třemi lety označil za možnou kulturní památku UNESCO europoslanec Tomáš Zdechovský, který na jejich podporu uspořádal nejen v Bruselu hned několik kulatých stolů a pracovních setkání.

„Těší mě, že se naše snahy projevují na rostoucím turistickém ruchu v oblasti. Zatím nevím o nikom, kdo by nebyl z návštěvy Broumovska a tamních kostelů nadšený,“ uzavírá Zdechovský.

„Možná se někomu zdá, že deset procent není mnoho, ale navštívil jsem několik dalších podobných turistických oblastí, kde měli velkou radost třeba i jen ze dvou procent navíc,“ doplňuje souvislosti Tomáš Zdechovský,

KAŽDÝ HOST PŘINÁŠÍ PENÍZE

„Každý návštěvník, zvláště pokud využije služeb místních restaurací a zaplatí si třeba i ubytování, v oblasti nechá průměrně tisíc korun. Při sedmi tisících nových návštěvníků se tak dostáváme na sedm milionů, což může znamenat vznik 20 nových pracovních míst,“ uzavírá optimisticky Tomáš Zdechovský.