Koupání v přehradě Rozkoš, které se s oblibou přezdívá Východočeské moře, už léta neláká. Kvalitu vody zhoršují sinice a zelené řasy, hrozí zdravotní problémy. Situaci má vyřešit přírodní biotopové koupaliště, které vyroste jen kousek od přehrady v areálu kempu. Už v říjnu se má bagr zabořit do země a začít hloubit „jámu“. „Koupací plocha bude mít přibližně dva tisíce metrů čtverečních. Bude rozdělená do dvou částí, vytvoří dvě laguny ve tvaru ledviny,“ popisuje českoskalický starosta Martin Staněk a dodává, že oproti klasickému bazénu má mít toto přírodní koupaliště velmi příznivé provozní náklady.

Údržba má spočívat v kontrole systému, který přečerpává vodu i v odebírání vzorků kvůli kvalitě. „Biotop funguje bez chemie a jiných přidaných látek, takže se voda pročišťuje přes systémy rostlin, navršených kamínků i substrátu. Součástí je také biologický filtr, který se časem mění,“ vysvětluje starosta s tím, že vodu do koupaliště napustí ze dvou vrtů a průběžně ji budou i doplňovat.

Provoz jezírek má fungovat samostatně jako jedna z možných aktivit v kempu. „Ne každý návštěvník se přijde vykoupat. Někteří mají zájem o rybolov, jiní o vodní sporty, další se přijedou pouze ubytovat. Zavede se systém čipů, které umožní vstup do areálu a využívání jeho zázemí,“ dodává Martin Staněk.

Ilustrační foto.
Doprava kolabuje, odstaví kamiony

Podle českoskalického starosty stálo za celým projektem mnoho překážek, potíží, problémů, nervů a komplikací. „Postupem času se ukázalo, že tato stavba se stane opravdu prubířským kamenem našich schopností realizovat velké věci. Po odstoupení vítězné firmy v prvním výběrovém řízení, jsme se rozhodli i na základě připomínek dopracovat projektovou dokumentaci a připravit se lépe na opakované hledání dodavatele. Zároveň se již nevyplatilo stavbu uspěchat, protože velký stavební zásah v průběhu prázdnin by se neblaze podepsal na návštěvnosti a tím pádem i na hospodaření naší společnosti ATC Rozkoš,“ popisuje Staněk.

Výstavba koupaliště za 19 milionů korun by měla trvat 29 týdnů. Počítá se i s odstávkou v průběhu zimy, kdy nebudou pro stavební práce příznivé klimatické podmínky. „Jsem přesvědčený, že zkušební provoz bude spuštěný již příští koupací sezónu. Dojde tak po dlouhých letech k odstranění problému při koupání v nekvalitní vodě v přehradě Rozkoš, který trápí turisty i Českoskaličáky,“ věří starosta, který zároveň také připomíná, že turisté tvoří podstatnou část příjmů v regionu i skutečnost, že místní čekají na koupaliště s kvalitní vodou neskutečně dlouhou dobu.

Biotopové koupaliště v této velikosti bude jedním z prvních v Královéhradeckém kraji a jeho spojení s ohleduplností k životnímu prostředí bude podle slov starosty nejlepší reklamou pro Českou Skalici.