O návrhu budou na konci března hlasovat krajští zastupitelé. Pokud projde, mohou obce v květnu a v červnu podávat žádosti.

„Kraj přispěje poměrnou částí k investiční dotaci, kterou obce v Královéhradeckém kraji již získaly ze státního rozpočtu," sdělil Pavel Hečko, krajský radní pro oblast regionálního rozvoje, evropských grantů, dotací a cestovního ruchu.

Odstraňování následků kalamit

Nové kolo dotací se bude týkat projektů, které už získaly příspěvek 24 milionů korun od Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. K této částce Královéhradecký kraj přidá 16 milionů korun. Tyto dotace pokryjí až 83 procent z celkových nákladů, které obce vynaložily.

Další peníze pro hasiče připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj. Celkem 475 milionů korun má přispět k lepšímu vybavení hasičských stanic, na jejich stavební úpravy nebo jejich vybudování v územích, která se potýkají s klimatickými problémy. Příjemci dotace mohou být také obce, které zřizují sbory dobrovolných hasičů.

Peníze jsou určeny například na pořízení techniky pro odstraňování následků sněhové nebo větrné kalamity, ale také pro práci spojenou s extrémním suchem či únikem nebezpečných látek.