„O kotlíkovou dotaci v Královéhradeckém kraji zažádalo asi tisíc obyvatel. Všechny žádosti jsou nyní vyhodnocovány," sdělila mluvčí kraje Martina Götzová.

Žadatelé najdou bližší informace na webových stránkách Královéhradeckého kraje. „V sekci Kotlíkové dotace - schválené projekty se budou objevovat průběžné seznamy úspěšných žadatelů tak, jak projdou hodnocením a výsledky budou schváleny Radou Královéhradeckého kraje," upřesnila Martina Götzová.

Podle mluvčí nyní všechny obdržené žádosti o kotlíkové dotace procházejí hodnocením. Je-li žádost úspěšná, předkládá se seznam ještě ke schválení Radě Královéhradeckého kraje. Tímto procesem prozatím prošlo 422 žadatelů. O dalším balíku asi 200 žádostí bude rozhodovat Rada kraje na svém pondělním jednání. „Takto se bude celý proces opakovat, dokud nebudou posouzeny všechny žádosti," uvedla mluvčí.

Nyní se žádosti hodnotí, přibližně do konce dubna se  budou uzavírat smlouvy s jednotlivými žadateli. Podle vedení kraje je proplácení výdajů závislé na podpisu smlouvy. První peníze by tak mohli žadatelé dostat už na přelomu března a dubna.

Zájemci o kotlíkovou dotaci mohli podávat žádost od 11. ledna 2016. Alokace 100 milionů byla vyčerpána přesně za 14 dní. „Dokonce jsme povolili sběr žádostí do celkové výše asi 110 milionů korun. Je totiž pravděpodobné, že ne všechny žádosti projdou úspěšně hodnocením. Abychom doopravdy vyčerpali celých 100 milionů korun, strop jsme mírně posunuli," řekl už dříve náměstek hejtmana zodpovědný za evropské granty a dotace Otakar Ruml.