Například jen pardubická nemocnice na všech poplatcích vloni vybrala nezanedbatelných 28 milionů. „Jejich rušení je v situaci, kdy nemocnice bojují s penězi a lidé si už na ně zvykli, nešťastný krok," řekl mluvčí nemocnice Dušan Korel.

O kolik nemocnice za rok přijdou zrušením poplatku za hospitalizaci
Zdravot. zařízení Pardubického kraje – celkem 73,4 milionu Kč

z toho např. nemocnice:
Pardubická 19,0 milionu Kč
Chrudimská 8,3 milionu Kč
Orlickoústecká 9,5 milionu Kč
Litomyšlská 6,1 milionu Kč
Svitavská 6,3 milionu Kč
Morav. Třebová 1,9 milionu Kč
Vysokomýtská 3,9 milionu Kč
LDN Rybitví 3,4 milionu Kč
OLÚ Jevíčko 4,8 milionu Kč
Albertinum Žamberk 5,1 mil. Kč
RÚ Brandýs n. O. 5,0 milionu Kč

Zdravot. zařízení Královéhradeckého kraje – celkem 41 milionů Kč

z toho např. nemocnice:
Náchodská 18 milionů Kč
Jičínská 11 milionů Kč

Fakultní nem. Hradec K. (státní) 31 mil. Kč

Zajímavostí je, že Pardubický kraj byl první v republice, který v červnu 2010 zrušil proplácení regulačních poplatků. Za celkem rok a čtvrt pacientům hejtmanství proplatilo 50,574 milionu korun.

S tímto názorem není osamocen. Vzhledem k sociálnědemokratickému vedení obou východočeských hejtmanství si však ředitelé nemocnic musí dávat pozor na jazyk. Právě vládní ČSSD zrušení poplatků prosadila.

Pardubické hejtmanství už spočítalo, že zrušením regulačních poplatků za návštěvu ambulanci a recepty přijdou jeho zdravotnická zařízení v příštím roce o přibližně 15 milionů korun. Ještě mnohem větší propad však budou mít kvůli již v lednu zrušeným poplatkům za hospitalizaci.

„Výpadek z výběru regulačních poplatků v roce 2015 by měly pokrýt navýšené odvody státu, tak jak to projednala vláda. Dohlédneme na to, aby tomu tak opravdu bylo. Větší výpadek v rozpočtech nemocnic a ústavů ovšem způsobilo letošní zrušení poplatků za pobyt ve zdravotnických zařízeních, ten za sedm měsíců odhadujeme na 41,5 milionu korun. Také v tomto případě počítáme se systémovou pomocí státu," podotkl náměstek hejtmana Roman Línek.

V některých médiích se dokonce objevily informace, že kvůli zrušení poplatků za hospitalizaci nyní praskají ve švech léčebny dlouhodobě nemocných. Ty prý blokují staří lidé, jejichž děti finančně už nic  nemotivuje k tomu, aby si je vzali domů. Hodí se jim to prý zvláště teď, v době dovolených. Východočeské léčebny se  však se snahou lidí prodlužovat hospitalizaci svých příbuzných zatím nesetkaly.

„Nic takového jsme nezaznamenali," uvedli shodně ředitelé ústavů v Žamberku, Hradci Králové či Rybitví.

Podle návrhu nového zákona o veřejném zdravotním pojištění by od ledna 2015 měly zůstat pouze devadesátikorunové poplatky za pohotovost.

Nemocnice jsou jak v Pardubickém, tak Královéhradeckém kraji dlouhodobě ztrátové. Nad vodou je každoročně udržuje pouze stamilionová finanční výpomoc hejtmanství, takzvané vyrovnávací platby.