Královédvorská Arnika se raduje hned ze tří cen. Centrum, které zastřešuje a organizuje práci dobrovolníků, letos oslavilo už 15. výročí fungování. Spolek přitom působí v mnoha zařízeních, například v Domově důchodců nebo v Domově sv. Josefa v Žirči.

MÁLO DOBROVOLNÍKŮ

Seniory a hendikepované dobrovolníci doprovází třeba na kulturní akce, za nákupy nebo pro ně pořádají výlety. „Navštěvují je také v zařízeních nebo v jejich domácnostech. S lidmi tráví čas povídáním, čtením knih nebo besedami,“ přibližuje činnost spolku Kateřina Pištorová, vedoucí odboru sociálních věcí na Městském úřadě ve Dvoře Králové.

„Cenu bereme jako bezvadnou reklamu. Potřebovali bychom totiž další dobrovolníky, kteří by nám s činností pomáhali. Poptávka totiž převyšuje nabídku,“ říká zakladatelka Královédvorské Arniky Jana Štěpánová. V současné době spolupracuje s třemi desítkami lidí. Tento počet je však podle Štěpánové nízký. „Snažíme se mít osobní přístup. Každému se věnujeme zvlášť, třeba když jedeme na nákup. Neradi ale klienty odříkáváme. I to se ale bohužel v poslední době stává, protože je nás opravdu málo,“ doplňuje.

Sama Jana Štěpánová letos získala krajské ocenění také. Mimochodem, předsedkyně Arniky si tuto cenu odnesla i v roce 2010. Tentokrát navíc vrchní sestru z Léčebny zrakových vad ze Dvora Králové na slavnostní den doprovodila i další oceněná – dobrovolnice Lenka Prajzlerová. Ta pro Arniku pracuje už 11 let. Aktuálně se zaměřuje především na spolupráci s Domovem důchodců.

„Naše činnost je rozptýlená do více zařízení. Docházíme i za jedním slepým pánem, s nímž si prostě povídáme. Ale jak už jsem říkala, je nás na rozsáhlou nabídku poměrně málo,“ mrzí Janu Štěpánovou, která vyzdvihla spolupráci s městem i nabídku sponzorství od místních firem.

CENA PRO NOC VENKU

Krajské ocenění obdržel také benefiční projekt Noc venku. Akci, která je zaměřená na podporu osob bez domova, pořádá Pečovatelská služba Města Dvůr Králové nad Labem.

Veřejnosti nabízí, aby se detailněji seznámila s problematikou bezdomovectví a na vlastní kůži si také vyzkoušela, jaké je to přespat pod otevřeným nebem v chladném počasí. Pro nemajetné lidi také vybírá potravinovou pomoc.