Hvězdy na „Kuňce"

Až do 5. července se koná operní festival Smetanova Litomyšl, druhý nejstarší hudební festival v ČR. Posluchači mohou slyšet například opery Tosca Giacoma Pucciniho, Nabucco Giuseppe Verdiho či světovou premiéru kantáty Jaroslava Krčka Krédo Mistra Jana.

V městském parku v Poličce  se 10. a 11. července koná festival Colour Meeting. V témže městě nabídne od 21. do 23. srpna multižánrový festival Polička 555 směs hudebních stylů a pohádkových představení.

Na hradu Kunětická hora  se koná 24. a 25. července festival České hrady. Mezi nejznámější vystupující patří skupiny Mandrage, Monkey Business, Čechomor, Chinaski, Wanastowi Vjecy nebo Mig 21, písničkář Tomáš Klus či  Anna K.

Pořadatelé přehlídky Moravskotřebovský bramborák připravují na 25. července na zámku vystoupení šesti country a folkových skupin. Od 24. do 28. srpna je ve Vysokém Mýtě  plánován 16. ročník Týdne hudby, kde účinkují například Michal Hrůza s kapelou Hrůzy, skupiny Čankišou, Nová Růže a Lord Bishop Rocks z USA.

Loutky a folk

Poslední školní den začíná v Chrudimi celostátní přehlídka amatérského loutkového divadla Loutkářská Chrudim, která trvá do 6. července. Kromě divadelních představení pořadatelé připravili i koncerty, semináře a dílny pro veřejnost.

V Litomyšli se celé léto konají Toulovcovy prázdninové pátky. Každý poslední pracovní den týdne bude na děti čekat pohádka a na dospělé folkový koncert.

První srpnový víkend bude hrad Svojanov hostit Divadelní pouť. V hradním areálu vznikne i tržiště s ukázkami řemesel a výtvarnými dílnami pro děti.

Velké hudební festivaly, které se během prázdnin uskuteční v Královéhradeckém kraji, nabídnou návštěvníkům vystoupení hudebních formací nejrůznějších stylů od rocku až po hip hop. Letošní prázdninová nabídka v kraji bude chudší o Rock for People, který se uskutečnil již na začátku června.

Biohazard v Josefově

Milovníci extrémní hudby se mohou těšit na další ročník festivalu Brutal Assault, který se uskuteční od 5. do 8. srpna v areálu pevnosti Josefov. Jedním z hlavním taháků letošního ročníku má být hardcoreová americká formace Biohazard, celkem se fandům představí kolem stovky kapel. Letos festival nabídl novou službu, takzvaný e-ticket, kdy vstupenku zájemci dostanou do svého e-mailu.

Od 20. do 22. srpna se na královéhradeckém letišti uskuteční 14. ročník největšího evropského hiphopového festivalu Hip hop kemp. Pořadatelé slibují, že na osmi scénách vystoupí přes pět stovek interpretů, kteří nabídnou celkem 96 hodin hip hopu. Fanouškům se představí například kapela DOPE D.O.D., polský hiphoper VNM či poprvé v historii Hip hop kempu rapper Yelawolf. Na festival je možné do 30. června koupit vstupenku za zvýhodněné ceny.

The Prodigy

Premiérové vystoupení některých kapel v Česku nabídne Open Air Festival v Trutnově,   od 20. do 23. srpna. „Poprvé do Čech dorazí představitel chasidského reggae, kultovní americký židovský zpěvák Matisyahu či pop punkoví New Found Glory," uvedli pořadatelé.

Hlavní hvězdou  bude formace The Prodigy. Letošní festival je věnován svobodě Ukrajiny, obětem holokaustu a náboženské toleranci. Vstupenky v předprodeji stojí 1300 korun, na místě budou o 100 korun dražší.

Výběr akcí
11. června až 5. července: Smetanova Litomyšl
30. června až 6. července: Loutkářská Chrudim
10. a 11. července: Colour Meeting Polička
24. a 25. července: České hrady Kunětická hora
25. července: Moravskotřebovský bramborák
1. a 2. srpen: Divadelní pouť Svojanov
5. až 8. srpna: Brutal Assault Josefov
20. až 22. srpna: Hip hop kemp Hradec Králové
20. do 23. srpna: Open Air Festival Trutnov
21. až 23. srpna: Polička 555
24. až 28. srpna: Týden hudby, Vysoké Mýto
Celé léto: Toulovcovy prázdninové pátky v Litomyšli