Labe u Vestřevi v pět hodin ráno vystoupalo dokonce na nejvyšší, 3. povodňový stupeň, ale po dvou hodinách začalo klesat a v 10.30 hodin se hladina snížila na první stupeň. Vzestupy hladin se kvůli dalším dešťům čekají i v úterý a ve středu.

Během dne se situace na tocích v hradeckém kraji stabilizovala a v pondělí odpoledne trval první povodňový stupeň jen na Labi pod krkonošskou přehradou Labská a druhý stupeň byl při setrvalé hladině na Labi v Brodu pod Dvorem Králové. I ty však byly v podvečer zrušeny.

Taktéž Divoká Orlice byla odpoledne již bez povodňových stupňů. Přesto byla vytopena řada sklepů.

Silný vítr ovšem lámal větve a stromy a zastavil tak také dopravu na několika tratích, například ze Staré Paky do Košťálova na Liberecku.

Varování meteorologů
• V úterý bude zesilovat jihozápadní vítr a měnit se na velmi silný západní s průměrnou rychlostí 8 až 13 m/s, v nárazech až kolem 25 m/s (90 km/h), na horách kolem 35 m/s (125 km/h). Vítr bude slábnout až ve středu dopoledne.
• I v úterý se kvůli dešti a silnému větru očekávají vzestupy hladin horního Labe, Úpy a Divoké Orlice.
• V polohách nad 500 metrů může v úterý a ve středu sněžit, v Krkonoších může napadnout až 25 centimetrů sněhu

Silný vichr a déšť nás potrápí i v úterý

Východní Čechy - Silný vítr v pondělí zastavil dopravu na několika tratích. Mezi Košťálovem na Liberecku a Starou Pakou na Jičínsku dokonce do stromu narazil vlak. Na koridoru do Brna u Březové nad Svitavou spadl strom do trakčního vedení, expresy tu pak nabíraly zpoždění v řádu desítek minut.

Hasiči museli také řadu stromů a utržených reklamních plachet odstraňovat ze silnic.

Mezi Rohenicemi a Bohuslavicemi nad Metují na Náchodsku se dokonce nejspíš kvůli větru vyboural motorkář. Zřejmě ho rozhodil prudký poryv větru. Na místo přiletěl i vrtulník letecké záchranky, který muže transportoval do hradecké fakultní nemocnice.

Ještě větší komplikace než silný vichr, který nás bude trápit až do středy, však hlavně na Trutnovsku způsobil silný déšť. „V přeháňkách napadlo úhrnem do pěti milimetrů, na horách byly přeháňky sněhové. V současnosti jsou vodní stavy v horních úsecích toků na poklesu. Střední a dolní úseky větších toků převážně stoupají," uvedl odpoledne Jiří Petr z Povodí Labe.

Vodohospodáři už v neděli také upustili přehradu Les Království, odtok zvýšili i na přehradě Labská a na přehradě Pastviny na Divoké Orlici.

V úterý by mohlo dopoledne na východě Čech napršet opět mezi 10 až 20 litry na metr čtverečný. Na horách by mohlo spadnout až 30 litrů, srážky by tam měly ale být sněhové. Vodohospodáři tak varují před opětovným vzestupem Labe a Úpy.