V současném zdražení másla jsou mlékárny namočené až po uši, tvrdí farmář David Novák ze statku Uhersko na Pardubicku.

„Máslo se zdražilo, protože mlékaři potřebují zvětšit zisky a kompenzovat ztráty, které měli v době mléčné krize, kdy vyváželi například sušené mléko se ztrátou. Nedostatek tuku na trhu jim dovoluje si u řetězců říct o vyšší cenu másla, protože surovina prostě není,“ podotkl farmář Novák.

Podle něj to je ale ze strany mlékáren obyčejná zlodějna.

„Zemědělci mají za mléko kolem 8,50 korun, tedy stejně jako před deseti lety. Mlékaři dělají naschvály obchodním řetězcům, které nemohou máslo sehnat, a cenu jim zvyšují, protože řetězce naopak, když je sebemenší přetlak mléka, tak tlačí mlékaře s cenou tak dolů, že se mléko v obchodech prodávalo klidně za 8 korun. Takže zemědělec přijde o provizi. Takže když teď řetězce nemají máslo, mlékaři jim říkají o vysokou cenu. Cena mléka přitom ceně másla neodpovídá,“ dodal farmář z Uherska.

To však nic nemění na tom, že s máslem půjdou cenově nahoru i výrobky z něj. Především cukrářky vědí, že máslo nejde nahradit.

„K náhražkám mě ale drahé máslo nedožene. Máslové dorty jsem ale už musela zdražit až o 50 korun. U šlehačkových to není jiné,“ posteskla si například cukrářka Andrea Žižková.

Ilustrační foto.
V našem kraji je nejdražší máslo v Česku

Bylo nebylo…
Počátek vzrůstajících cen másla je v roce 2009. Tehdy v době recese zemědělci protestovali proti nízkým výkupním cenám mléka. Evropská unie zemědělcům zvýšila dotace, ale jen těm, kteří nevyráběli mléko. Od té doby u nás produkce másla klesá - z 37 tisíc tun v roce 2007 na 28 tisíc tun v loňském roce. Růst cen musel zákonitě následovat.

A ještě jedno jednoduché srovnání:
V roce 1989 stálo máslo desetikorunu. V té době byla průměrná mzda 3170 korun. Za tuto částku si lidé tedy mohli koupit 317 kostek másla. Dnes je průměrná mzda 27 889 korun a za tu si nyní pořídíte při ceně 47 korun za jedno čtvrtkilové máslo 593 kostek…