Nad festivalem amatérského divadla Jiráskův Hronov, který je nejstarší divadelní přehlídkou v Evropě a pravděpodobně i ve světě, se ještě nedávno stahovala mračna. Hrozilo, že se jeho letošní už 87. ročník nebude konat v rodišti spisovatele Aloise Jiráska. Festivalový výbor se potýkal s kritikou okolo nedostatečného ubytování i programové pestrosti.

Podle starostky Hronova Hany Nedvědové je vše na dobré cestě a festival bude i nadále jako mezidruhová přehlídka amatérského divadla v Hronově. V plánu je ale mnoho změn a zajímavých novinek.

Právě o tom se jednalo v březnu, kdy se v Praze sešel festivalový výbor Jiráskova Hronova. „Město Hronov dostalo na minulém jednání úkol, aby předložilo nabídku, jestli má síly, kapacity a chuť, aby se tady festival v takovém rozsahu i nadále mohl konat. Předložili jsme výboru svoji nabídku, na které se podílelo několik lidí jak z vedení města, tak i z řad ochotníků, občanů a zaměstnanci Kulturního a informačního střediska, které má organizaci na starosti," informovala starostka Hronova a zdůraznila, že si dali opravdu záležet, aby uspěli. To se také podařilo.

Novinky, které festival vylepší

Co se týká novinek, letos poprvé bude možné kupovat vstupenky na jednotlivá představení přes online systém. Hronov na to uvolnil zhruba 160 tisíc korun.

„Domluvili jsme se také, že rozšíříme nabídku divadelních představení. Chceme udělat bohatší a pestřejší program. Máme například nápad, že by vznikl i volný prostor, kde by každý dostal příležitost a mohl si zahrát pro svoji potěchu či pro lidi, kteří budou korzovat po Hronově," plánuje Hana Nedvědová.

Podle starostky se kolegové v Praze, kteří mají na starost program, snaží vybírat inspirativní představení.

Změn se dočká i doprovodný program v parku Aloise Jiráska. „Trochu obměníme kapely a denně se tam budou hrát pohádky pro děti. Některá představení se odehrají i v tamním amfiteátru," uvedla starostka.

Neméně důležité je ubytování pro účastníky. Město vyslyšelo volání především mladých lidí, kteří nechtějí bydlet v tělocvičně, penzionu, ani na internátě, ale přijeli by jen se stanem a pár dní pobyli. „V parku Aloise Jiráska by proto letos poprvé mělo vyrůst stanové městečko. K dnešnímu dni máme také rezervovány ubytovací kapacity v internátech ve Velkém Poříčí a Náchodě. Posílíme proto festivalové taxíky, aby se nesnížil komfort ubytovaných. Už vloni se to osvědčilo," vysvětlila Nedvědová.