Ještě se ani nekoplo do země a řidiči i obyvatelé Náchoda a blízkého okolí se začínají děsit, jak bude vypadat oprava posledního úseku průtahu Náchodem. Obávají se nekonečných a krokem se sunoucích kolon, objížděk a dalších komplikací. V klidu nejsou ani obyvatelé okolních obcí, kudy se po jindy klidných silnicích budou po náhradních trasách valit kamiony jeden za druhým. Na druhou stranu všichni uznávají, že silnice se opravit musí, ale…

Starosta Náchoda Jan Birke se v pondělí sešel se starosty obcí na objízdné trase, která povede přes Dolní a Horní Radechovou, Červený Kostelec, Batňovice i Suchovršice. Předal jim informace a žádal o trpělivost a shovívavost.

Například starostka Batňovic Vladimíra Pátková upozornila, že z důvodu větší dopravní zátěže v rámci objížďky se propadají kanály. Chtěla vědět, zda Ředitelství silnic a dálnic zajistí jejich opravu. Starostu Červeného Kostelce Rostislava Petráka zajímal průběh stavby i úloha Policie ČR. „Během stavby budou k dispozici dvě hlídky státní policie a jedna hlídka městské policie. Tolerance k řidičům kamionů při vjezdu do zákazů bude nulová," reagoval starosta Náchoda.

Všichni starostové pak žádali časté měření dodržování rychlosti a zvýšený dohled policistů. Navrhli také, že ve vybraných úsecích by se měla snížit rychlost na 40 až 30 kilometrů za hodinu.

Starosta Náchoda Jan Birke při setkání se starosty uvedl, že veškeré podrobné informace o uzavírce budou předané také spedičním firmám na polské straně i v Pobaltí. „Informovanost o dopravních omezeních bude maximální. Navrhneme možnosti využití i jiných hraničních přechodů," ujistil všechny přítomné.

Marek Novotný z Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), Správa Hradec Králové, to komentoval, že opravy jsou opravdu nutné a je třeba si navzájem vyjít vstříc. Zdůraznil, že opravovat se bude v celém kraji i republice. ŘSD si je vědomo, že těžká nákladní doprava poškozuje silnice na objízdných trasách, a přislíbilo, že k opravám by mělo dojít na jaře příštího roku. Průběžně se budou ještě letos řešit dílčí opravy havarijního typu.

Předpokládaným termínem zahájení prací na průtahu Náchoda je 18. březen. „Podle informací od Policie ČR se ještě může posunout, a to především v návaznosti na přípravu objízdné trasy pro nákladní vozidla a synchronizaci všech investičních akcí také na Trutnovsku," informovala mluvčí radnice Nina Adlof a připomněla, že opravy se budou týkat úseku od okružní křižovatky u Slavie po výjezd z města směrem na Hradec Králové, až po „Rybárnu". Dalším úsekem, který ještě stavbařům zbývá dokončit z loňského roku, je úsek v Bělovsi u obchodního domu Penny Market.

Už nyní ale vedení města může upřesnit, jak budou vypadat objízdné trasy jak pro nákladní, tak pro osobní dopravu a pro provoz vozidel v Náchodě.

Kudy povedou nutné objížďky?

V první fázi oprav bude veškerý provoz ve směru od Hradce Králové na hraniční přechod veden stavbou jednosměrně ulicemi Pražskou a Běloveskou (v místě opravovaného úseku).

Objízdná trasa pro nákladní vozidla nad 3,5 tuny ve směru od Polska bude stejně jako v loňském roce vedena ze silnice I/33 po Kladské ulici přes okružní křižovatku u Itálie, dále vpravo přes Plhov, Červený Kostelec a Úpici do Trutnova a následně přes Choustníkovo Hradiště do Jaroměře, kde se napojí zpět na silnici I/33.

Po dobu rekonstrukce úseku silnice v Bělovsi od Penny Marketu po Ametek pojedou všechna vozidla ve směru od Hronova a státních hranic po Kladské ulici a na okružní křižovatce „u Itálie" dojde k rozdělení dopravy.

Osobní vozidla a autobusy budou moci jet pod viadukt přes okružní křižovatku u Čedoku směrem na okružní křižovatku u Slavie a následně ve směru na Hradec Králové ulicemi Němcové, Mlýnskou, Riegrovou, Tyršovou, Komenského a Českoskalickou až na výjezd z Náchoda.

Autobusy budou stavět jinde

Bude nutné také přemístit některé autobusové zastávky. Na trase od Hradce Králové budou autobusy odbočovat do ulice Jugoslávské ulice, dále Myslbekovou ulicí do Bílkovy, kde bude umístěna náhradní autobusová zastávka „Staré Město".

V opačném směru bude přemístěna zastávka „Hamra" do Komenského ulice, do místa před bývalou autoškolou, další zastávka „Staré Město rozcestí" bude přemístěna před budovu pošty ve Starém Městě v Českoskalické ulici.

Už v loňském roce vznikly webové stránky prutahnachoda.cz, které budou i letos poskytovat aktuální informace o zahájení i průběhu stavby.

Mapa ukazuje, kudy pojedou nákladní vozy, osobní auta i autobusy. Zdroj: archiv MěÚ Náchod