V téměř zaplněném sále Společenského centra se ve čtvrtek večer představily dva hlavní názory. První – vodní dílo Pěčín stavět - obhajovalo početné zastoupení z ředitelství Povodí Labe. Na druhé straně jako sám voják v poli stál ekolog a krajský radní Martin Hanousek.

V půlhodinových prezentacích seznamovali veřejnost se svými argumenty.

Pěčín ano

Podle zástupce Povodí Labe Luďka Rederera vše svědčí pro to, že vody ubývá, země se otepluje a východní Čechy jsou na tom špatně. „Zdrojů pitné vody je málo a po provedených průzkumech se jako nejvhodnější lokalita pro stavbu vodní nádrže jeví údolí Zdobnice," řekl.

Paradoxně by Orlické hory doplatily na to, že se zachovaly čisté, jsou významným prostorem pro floru a faunu a uchránily se před velkým znečištěním a turistickým ruchem.

Původní projekt vodní nádrže se poprvé objevil už v roce 1902.

V dobách velikášství počítal s objemem 78 milionů kubíků vody, současný je rozsahem přívětivější, počítá jen se 17 miliony kubíky vody. Dotýkat se bude bezprostředně katastrálního území tří obcí – Zdobnice, Liberka a Rokytnice, života 470 obyvatel (rekreačních i domorodců) a 28 objektů, z nichž mnohé jsou používány i k trvalému bydlení.

Povodí Labe prezentovalo i velkou péči o ekologické faktory, úpravu krajiny, dopravní infrastrukturu. Luděk Rederer také uvedl, že není na Povodí, aby o stavbě rozhodlo. „Dostali jsme úkol studii zpracovat a konečný verdikt vysloví vláda."

Pěčín ne

Martin Hanousek se do boje pustil nebojácně. Hovořil hlavně o jiných typech úspory vody, změně v zemědělství, podpoře propojení už stávajících vodních soustav.

„Marian Jurečka přirovnal přehradu ke středně velkému rybníku. Z toho soudím, že vláda nevěděla, co schvaluje." Od ekologa pak zazněl velký obdiv k postupům v Bavorsku, které cestou stavby přehrad rozhodně nejde.

Diskuse se očekávala mohutná, Irena Páchová z Přímu rozhodným hlasem chtěla vědět, jak dlouho napuštění přehrady trvá, když voda v přítoku je 14 dní v roce. Prý dva a půl roku, pokud nepřijde povodeň, která to urychlí. Vystoupil i Michal Kincl, zástupce Spolku Hamernice, který proti Pěčínu má velké výhrady, a obeslal přítomné peticí k podpisu. Ta vyzývá starosty zúčastněných obcí k podpoře vypracování oponentní studie. Zúčastnění podepisovali a také závěrečné hlasování bylo jednoznačné - přehradu nechceme!