Téměř dva tisíce pacientů ročně musí z náchodské nemocnice dojíždět na vyšetření magnetickou rezonancí do okolních nemocnic. To by se mělo změnit už začátkem příštího roku. Pořízení specializovaného přístroje má být jakýmsi „předskokanem" budoucí modernizace nemocnice.

„Magnetická rezonance je moderní neinvazivní vyšetření, které nezatěžuje pacienty ionizujícím zářením, má zásadní přínos pro zkvalitnění diagnostiky, zvláště nervového systému a muskuloskeletálního aparátu," vysvětlil primář radiologického oddělení náchodské nemocnice Marek Strnad a dodal, že toto standardní diagnostické vyšetření by mělo být pro pacienty dostupné minimálně v každém bývalém okresním městě.

Přístroj plánovali až do nového

„Pacienti ze spádové oblasti náchodské nemocnice jsou o tuto možnost kvůli stále se posouvajícímu začátku plánované celkové rekonstrukce nemocnice ochuzeni. Nehledě na čekací dobu na vyšetření, která je až několik týdnů," konstatoval Strnad.

Pořízení přístroje se totiž původně plánovalo až do zmodernizované a dostavěné nemocnice. Vzhledem ke zpoždění celé akce chce kraj řešit nákup magnetické rezonance nezávisle. Uvolnil proto dotaci 46 milionů korun, která má pokrýt náklady s pořízením přístroje i potřebnými stavebními úpravami. Poskytnutí dotace podléhá ještě schválení krajského zastupitelstva.

„Touto dotací chceme udržet kvalifikovanou nadstandardní péči v nemocnici a stabilizovat personál. Umístění magnetické rezonance v náchodské nemocnici schválila i Komise pro posuzování rozmístění přístrojových zdravotnických prostředků, která působí v rámci ministerstva zdravotnictví," sdělil náměstek hejtmana odpovědný za zdravotnictví Aleš Cabicar a dodal: „Pořízení přístroje vyčleníme z projektu modernizace a umístíme ho na současné oddělení radiologie. Ověřili jsme si, že je to proveditelné i za cenu toho, že později rezonanci přemístíme do nově postavené budovy," doplnil Cabicar.

Také primář Marek Strnad potvrdil, že umístění magnetické rezonance do stávajících prostor radiologického oddělení bude velkým přínosem a pro pacienty to znamená zlepšení péče – včasnější diagnostiku jejich nemoci. „Současně by bylo optimální přijmout dva plně vyškolené lékaře a čtyři laboranty," dodal primář.

Mluvčí nemocnice Hana Voborníková informovala, že v současnosti probíhá příprava realizační dokumentace stavby a zadání pro výběr dodavatele.

Kvůli vyšetření magnetickou rezonancí muselo přibližně 1800 pacientů ročně za vyšetřením dojíždět. Přes osmdesát procent z nich musí z Náchoda zamířit do RDG Centra v Rychnově nad Kněžnou, asi patnáct procent do Fakultní nemocnice Hradec Králové a ostatní vyšetření jsou prováděna v nemocnicích v Trutnově nebo Pardubicích.

Co umí magnetická rezonance
Magnetická rezonance je vyšetřovací metoda, která velmi přesně zobrazuje požadované oblasti lidského těla. Orgány jsou zobrazovány na základě jejich chování v silném magnetickém poli. Výhodou vůči ostatním zobrazovacím metodám v diagnostické radiologii je větší přesnost při zobrazení většiny orgánů, jež je důsledkem rozdílné intenzity signálu u odlišných měkkých tkání. Navíc toto zobrazení probíhá bez možného škodlivého ionizujícího záření.