Akce se konala na cvičišti kynologické organizace v Opatovicích nad Labem. Místo nebylo vybráno vůbec náhodou. Právě tady se poprvé Eliška Provazníková z Hradce Králové potkala s totálně vyčerpanou kolegyní z kynologické organizace (maminku Míši).

„Vůbec jsem si nedokázala představit, co všechno obnáší starat se o dítě, které vyžaduje péči 24 hodin denně," prozrazuje Eliška Provazníková.

Napadlo ji uspořádat sbírku, ze které by se pro nemocného Míšu zaplatil letní tábor, kde se o něj postarají odborníci a jeho maminka si odpočine.

Co je autismus
Jde se o vrozenou poruchu některých mozkových funkcí. V důsledku této poruchy dítě dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší či prožívá. Duševní vývoj je narušen hlavně v oblasti sociální interakce, komunikace a představivosti. U Aspergerova syndromu se jedná o vývojovou poruchu sociálního porozumění, emočního prožívání a komunikace. Tyto potíže jsou často ve velmi ostrém kontrastu s celkově dobrým (často i výjimečným) intelektem.

Začalo to v salonu

Prvním počinem byla kasička v kosmetickém salonu Elišky Provazníkové.  „Není vůbec důležité kolik, kdo přispěje.  Všem moc děkuji," říká kosmetička.

Velikonoční sbírka se v opatovickém kynologickém klubu nesla ve slavnostním duchu. „Je skvělé, že jsou mezi námi lidé, kteří jsou ochotni pomoci druhým," nechala se slyšet Martina Čecháčková z Rodinného integračního centra v Pardubicích. „Snažíme se pomáhat, ale osvěty o tomto celoživotním handicapu není nikdy dost."

O svém synovi před přítomnými promluvila i Ivana Zapadlová a její slova o výjimečných schopnostech pak sám Míša skvěle demonstroval. Složit tričko za dvě sekundy? Žádný problém – stačí jen skvěle zvládnutá matematika a trocha obratnosti.

„Představte si na tričku bod A, B a C. Pak ty body zachyťte, přetáhněte a je to," vysvětlil šikovný klučina.

O tom, že to až tak jednoduché není, se vzápětí přesvědčil sám šéf zdejších kynologů Radim Číhař. „Škoda, že jsem to neuměl na vojně – hodilo by se mi to."

Pohodovou atmosféru společně s cinkáním přibývajících peněz v kasičce doplnila ještě vůně velikonočního mazance, kávy a dalších dobrůtek, o které se postarali členové klubu.