Pořadatelé připravili na každé zastavení letáček, kde byl představen autor i jeho dílo. V Česku dělo se tak v 57 městech, v Jičíně byla čtecí místa čtyři. Taková, kam kulturní lidé rádi chodí a kde domácí vyšli vstříc. Čtoucí byli dobře vybráni, bylo to lidé, kteří mají něco společného s divadlem, je vysvětlitelné, že s divadlem v K klubu.

ZAHRADA POZNÁNÍ

V Knihovně Václava Čtvrtka, v zahradě poznání, otevřel Radim Kalvoda dílo Gergely Péterfyho Vycpaný barbar. Radim je známý pražský herec a režisér. Spolupracuje s jičínským K klubem. Naposledy se s Martinem Zajíčkem podílel na režii Našich Furiantů. Péterfy – současný maďarský spisovatel – líčí osud černocha, který se objevil na vídeňském dvoře.

Gábina Holbová Šťastná si vybrala schůdek na východní straně nádvoří zámku, kam i po šesté ještě dosáhlo sluníčko. Umí prožít svou četbu ženským, možná lépe dívčím způsobem. Nejsou u ní velká gesta, spíš tvář zrcadlí děj. Italka Elena Ferrante pro ni napsala román Geniální přítelkyně. Ano, osud dvou žen a jejich komplikovaného vztahu.

DALŠÍ ZASTAVENÍ

Nyní s potěšením do tepla Židovské školy. Tady na programu Amos Oz – Jidáš. Záměrně tady u Židů. Terezka, když uváděla, vyjádřila se, že Oz je spíš oblíbený v Evropě, než doma v Izraeli. Druhá Tereza, Beranová, byla celá v černém a na začátku prozradila, že dlouho přemýšlela kterak Oze uchopit. Zvolila spíš tišší hlas, bez výrazné dynamiky. Její čtvrthodinka popisoval jedno rande. Nebyl by to Izrael, kdyby se tam nepřipletl voják.

Obdivujte krasavce mezi králíky, holuby a kohouty
Obdivujte krasavce mezi králíky, holuby a kohouty

V Maňana baru seděl další odchovanec Káčka Jan Stránský. Jeho Szczepan Twardoch s románem Morfium pochází z Polska. Hrdina, pochybné pověsti a pochybných vlastností vyžádal si naopak dosti tvrdé výrazivo a tomu se odchovanec Káčka Jan naučil. Vedle jeho stolku byl kytara a po skončení veškerého čtení ji použil. Své hraní nazval Recitál tragéda.

Pravda, na jednotlivých zastaveních nebylo více než dvacet posluchačů. Ale byl ten návrat k předčítání a poslouchání dobrým nápadem. K tomu, co si užívali naši předkové, měli bychom se vracet častěji.

Bohumír Procházka