Jak na Jičínsku, tak i Pardubicku a Orlickoústecku už je známa většina vyzývatelů současných senátorů. Všichni tři, tedy Josef Táborský (ČSSD), Miluše Horská (nestraník za KDU-ČSL)  i Petr Šilar (KDU-ČSL) totiž své funkce chtějí obhajovat. Před některými soupeři se však budou muset  mít skutečně na pozoru.

Posílit své pozice v Senátu bude chtít především populární  ANO Andreje Babiše. V Jičíně tak proti Táborskému  nasadí populárního starostu Jičína Jana Malého, což včera už potvrdilo i krajské vedení Babišova hnutí. V Pardubicích hotovo ještě není, ale podle nepotvrzených  informací zde bude kandidátem starosta prvního pardubického městského obvodu Jaroslav Menšík. Na Orlickoústecku, kde má silnou pozici lidovecký senátor Petr Šilar, je pak situace  jasná méně.

„Máme tu čtyři kandidáty, mezi kterými se rozhodujeme. Jasno bude až na konci března," řekl šéf orlickoústecké buňky hnutí ANO Stanislav Ešner. Všichni jsou podle jeho slov členové hnutí.

Je tak určitým překvapením, že ve všech třech východočeských  obvodech, kde letos budou senátní volby, nakonec hnutí nenasadilo nestranické osobnosti.

Nyní druhá nejsilnější strana, ČSSD, se bude snažit udržet v Jičíně Táborského a navrch dobýt Pardubice a Ústí. V Pardubicích tak nejspíš vsadí na známého lékaře a manažera Nemocnic Pardubického kraje Vladimíra Ningera. V Ústí zatím sociální demokraté nemají jasno. Rozhodují se zde mezi bývalým šéfem Českých drah Daliborem Zeleným a bývalým radním Pardubického kraje Miroslavem Stejskalem.

Mohou jen ztratit

Silnou pozici mají v senátních volbách už tradičně ovšem také komunisté. Ti se budou v Jičíně snažit protlačit do horní komory bývalého europoslance Jaromíra Kohlíčka, v Pardubicích trenéra atletiky Pavla Studničku a v Ústí Antonína Vyšohlída, bývalého místostarostu Králík.

Lidovci naproti tomu mohou letos pouze ztratit. Na Jičínsku totiž možná svého kandidáta ani nepostaví a jak v Pardubicích, tak na Ústecku obhajují mandát jejich stávající senátoři Miluše Horská a Petr Šilar.

„Čekáme, jestli se v Jičíně objeví někdo nadějný, ale nechceme zde stavět propagačního kandidáta za každou cenu. Je lepší se soustředit na obvody, kde máme šanci uspět a kde nám o něco jde," řekl šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Tím spíše si na nová senátorská křesla brousí zuby pravicové partaje ODS a TOP 09. Stranu modrého ptáka bude na Pardubicku v senátním souboji reprezentovat statkář z Uherska na Pardubicku David Novák a na Jičínsku místostarosta Hořic Ivan Doležal. Zatímco obě tato jména již byla stranickými orgány potvrzená, v Ústí je ODS stále bezradná. „Na rovinu, stále tady nemáme a hledáme vhodného kandidáta," řekl regionální manažer ODS Pavel Uhlíř.

TOP 09 naproti tomu zatím drží jména kandidátů pod pokličkou. Deníku se podařilo zjistit, že na Jičínsku stejně jako před šesti lety nejspíš nominuje Tomáše  Czernina. V Pardubickém kraji si pak „Topka" jména svých kandidátů střeží ještě ostražitěji, ale podle informací Deníku v Pardubicích nasadí bývalého člena Strany zelených Jiřího Čáslavku a na Orlickoústecku starostu České Třebové Jaroslava Zedníka.

Bez Východočechů

Zajímavé je, že ačkoliv jsou všechna tři jména prakticky jistá, bude je TOP 09 s koaličním sdružením Starostové a nezávislí (STAN) teprve probírat. Co se týče krajských voleb, zde již STAN kandiduje samostatně nebo v koalici s hnutím Východočeši.

Ti nebudou do senátních voleb nominovat kandidáty žádné. „Je to i o penězích a my se soustředíme na krajské volby," řekla poslankyně Východočechů Martina Berdychová.

Tím však není výčet uzavřený, do voleb se můžou objevit v barvách menších a narychlo vzniklých hnutí i další kandidáti.

Senátoři, kteří na Jičínsku, Pardubicku a Orlickoústecku obhajují mandát:
Josef Táborský- senátor za volební obvod Jičínsko za ČSSD (člen strany)
- už od roku 2008 radní hradeckého kraje; zastupitel města Kopidlno
- narozen: 23. 9. 1951
- senátní volby v roce 2010 vyhrál ve druhém kole nad Jiřím Liškou (ODS)

Miluše Horská- místopředsedkyně Senátu za Pardubicko za KDU-ČSL (nestraník)
- ředitelka Základní a praktické školy Svítání pro postižené
- narozena: 26. dubna 1959
- senátní volby v roce 2010 vyhrála ve druhém kole nad Jiřím Komárkem (ČSSD)

Petr Šilar- senátor za volební obvod Orlickoústecko za KDU-ČSL (člen strany)
- známý odpůrce letního času; extarosta Letohradu a Horní Čermné
- narozen: 16. 5. 1956
- senátní volby v roce 2010 vyhrál ve druhém kole nad Miloslavem Souškem (ČSSD)