Oblíbená sportovní akce Gladiator Race Josefov byla zahájena pátečním nočním závodem, který absolvovalo šest set nadšených mužů a žen. Obtížnost šestnácti překážek na tří kilometrové trati znásobil prudký vytrvalý déšť. „Bylo to velice náročné i pro organizátory na jednotlivých stanovištích,“ říká o největším nočním závodě u nás i v Evropě ředitel Gladiator Race Pavel Cibulka.

Sobotní počasí bylo k českým i zahraničním účastníkům příznivější, dokonce přímo ideální.

JEŠTĚ KOUSEK. TO DÁŠ!

Ráno se na start postupně postavilo před čtyři sta dvacet dětí. „Zájem o dětský závod se oproti loňsku zdvojnásobil. Registraci jsme dokonce kvůli časovému harmonogramu akce museli zastavit,“ podotýká Cibulka.

Za mohutné podpory nejen rodičů zvládly děti dobrodružný kilometr s řadou překážek. Ve tvářích se jim odráželo odhodlání. Cílem probíhaly s hrdostí a radostí.

Ilustrační foto
Gladiátorům během extrémního závodu vykradli auta

„Byl to náš první závod. Chodíme na sportovní kroužky, ale nijak jsme netrénovali,“ říká ještě trochu udýchaná desetiletá Míša z Pardubic, která se gladiátorského klání účastnila i se svým sedmiletým bráškou Honzou. Devítiletou Denisu z Trutnova, která se závodu účastnila již potřetí, nejvíc bavilo ručkování.

Gladiator Race je přístupný široké veřejnosti, letos si zde svoji kondici a vůli otestovalo přes tisíc šest set závodníků a závodnic. Pokud jim docházela síla na některou z překážek, dostali náhradní úkol. Povzbuzení přicházelo od pořadatelů na stanovištích, návštěvníků akce i kolemjdoucích.  „Dokud nedoběhne poslední, tak závod nekončí,“ uvádí Cibulka.

HOŘÍCÍ PŘEKÁŽKA HNED ZA STARTEM

Autentický zážitek si účastníci odnesli i díky unikátnímu prostoru historické pevnosti Josefov. Dostali se na místa, která jsou jinak veřejnosti nepřístupná.

Křest ohněm čekal na závodníky hned několik metrů za startem. Hořící překážka působila dramaticky, ale nikdo se od skoku nenechal odradit.

Příležitost k osvěžení těla dostali závodníci několikrát. „Fuj, to smrdí,“ byla první reakce mladíka, který se právě doplazil pod ostnatým drátem zapáchajícím bahnem. Jeho kolega přiznal, že si dokonce nechtěně lokl.

„Momentálně necítím spojení mezi vrškem a spodkem,“ posteskl si čtyřicátník, který táhl těžkou pneumatiku proti proudu studené řeky. Mezi dalším broděním museli gladiátoři a gladiátorky zvládnout protitankové zábrany, nosit těžké kameny, házet oštěpem.

Účastnická medaile, která byla připravena pro každého, rozhodně nebyla zadarmo. Závodníci si mnohdy sáhli na dno svých sil.

Stejně jak povzbuzovali rodiče na začátku závodního dne svoje děti, tak i ony fandily svým tatínkům a maminkám na náročné trati. „Tati, už jen kousíček, to zvládneš,“ zněla slova pětileté holčičky, která svému tátovi dodala sílu na poslední překážce jemným pohlazením. V tu chvíli pro ni byl ten největší hrdina a nejsilnější gladiátor na světě.

Jiřinkové slavnosti v České Skalici.
Která se stane královnou? Opět zvolí nejkrásnější jiřinku