Například chirurgové i ortopedi v trutnovské nemocnici ošetřili s úrazy od začátku roku 480 lidí. Pacienti z Čech i z okolních zemí přibývají i v souvislosti s prodlouženými víkendy, prázdninami, nebo školními lyžařskými kurzy.

„Prozatím jsme ošetřili na 190 dětských a 290 dospělých pacientů se zimními typy úrazů," uvedl vedoucí lékař chirurgických ambulancí Petr Svoboda. Denně ošetří na chirurgickém oddělení trutnovské nemocnice v průměru 70 až 120 pacientů, za víkendové dny zde přijmou k hospitalizaci i 30 nových. „Větší část úrazů stále léčíme ambulantně takzvanými konzervativními způsoby léčby. S typickým zimním úrazem jsme operovali zhruba 55 pacientů," dodal Petr Svoboda.

V Oblastní nemocnici Trutnov ošetřují pacienty z deseti spádových lyžařských středisek. „Vzhledem k atraktivitě našeho lyžařského regionu, ošetřujeme pacienty z celých Čech, ale také z Polska, Německa, Holandska, Dánska, Belgie, Slovenska, Lotyšska, Litvy, Běloruska, Ruska, Ukrajiny," připomněl Svoboda.

„O pacienty s úrazy kolenního kloubu a některými typy poranění kyčle a ramena se dělíme s ortopedickým oddělením. Následný průběh a výsledky léčby většiny operovaných pacientů sledujeme v traumatologické ambulanci v horizontu půl až dva roky od úrazu." Těžká poranění pánve, hlavy nebo páteře s neurologickým postižením - se primárně transportují do traumacentra Fakultní nemocnice Hradec Králové a do Krajské nemocnice Liberec.

Také ve vrchlabské nemocnici se podle slov primáře chirurgického oddělení Davida Havla letos počet úrazů proti stejnému období loňského roku navýšil, a to zhruba o dvacet procent. „Jsou ideální sněhové podmínky, takže jich lidé maximálně využívají a úrazy s tím souvisejí. Zatím jde hlavně o drobnější poranění, ale měli jsme tu i velmi vážný, život ohrožující úraz, který se stal před několika dny ve Vrchlabí cyklistovi," dodal primář vrchlabské chirurgie.

V náchodské nemocnici mají lékaři a zdravotnický personál také plné ruce práce. Podle mluvčí nemocnice Hany Voborníkové se počty úrazů stále navyšují. Na vině je především ledovka na chodnících, ale výjimkou nejsou ani úrazy způsobené doma či v tělocvičnách při sportu. Mezi pacienty jsou děti, dospělí i senioři. „Jedná se o zlomeniny horních a dolních končetin i otřesy mozku," uvedla jako nejčastější úrazy mluvčí a dodala, že přímo „z ulice" přichází denně okolo deseti lidí, z nichž asi polovina míří po vyšetření hned na sádrovnu, další musí okamžitě na operaci a ti zbylí mají jen pohmožděniny a jsou propuštěni do ambulantního ošetřování.