Už jen poslední úpravy čekají nově zrekonstruovaný Mariánský sloup na týnišťském náměstí. Je to další z kroků, který navazuje revitalizaci středové části náměstí, jejíž součástí bylo i vykácení čtyř stromů v blízkosti sloupu, které byly poškozeny větrnou smrští. Rekonstrukce Mariánského sloupu se ujal se svými kolegy akademický sochař a restaurátor Petr Váňa. Práce zahrnovaly mimo jiné výměnu starých dlaždic, které tvořily schodiště, za nové kamenné, dále očištění sloupu od usazených nečistot pomocí tlakové páry.

Historie sloupu

Mariánský sloup se sochou Panny Marie a kamennou balustrádou pochází z let 1734  1735. Říká se mu památník Temna podle názvu Jiráskova románu. Na podstavci je tento nápis: Jiřík Turek, domkář a tesařský pomocník, byl vyšetřován pro „kacířství“ v období nové vlny pronásledování nekatolíků za císařů Leopolda a Karla VI. Aby se vyhnul trestu, z Týniště utekl. Obec zabavila jeho majetek a zavázala se věnovat část výtěžku z jejich prodeje na postavení sochy. Závazek však splnila až mnohem později.

Podle starosty Libora Koldinského čekají Týniště i další změny v souvislosti s rozvojem průmyslové zóny Solnice-Kvasiny. Podél náměstí budou vybudovány dvě nové křižovatky a vznikne také podjezd u železniční trati, který zásadním způsobem usnadní dopravu ve městě.

„V těchto dnech se přípravné práce významně zrychlují, bude to jedna z nejvýznamnějších věcí pro město za posledních sto let.,“ říká Libor Koldinský.