Je jí osmnáct let, studuje v Praze Anglicko-české gymnázium a mohla by mít úplně jiné zájmy než zpracovávat projekty a dotazníky ve prospěch zchátralého osmatřicetiletého monstra.

Legenda nesmí zemřít

Jenže Sabina Nguyenová pochází z Harrachova a tam je mamutí můstek opravdu mimořádnou legendou. Už tři roky je v umělém spánku. Ačkoliv není v majetku města, ale státu, místní by ho moc rádi probrali k životu. Nehodlají se smířit s tím, že jim nad městem zbude už jenom ojedinělá smutná atrakce pro turisty a slavné skokanské mítinky minulých let zůstanou navždy historií.

„Vždycky mě štvalo, že se na můstku neskákalo tak často. Na mamutovi speciálně se už nezávodí třetím rokem. Poslední kapkou pro mě bylo, když byl na podzim vyhlášen havarijní stav skokanského areálu," vysvětluje Sabina Nguyenová.

Zachrání mamuta soutěž?

Shodou okolností brzy poté Sabina narazila na projekt Hledá se LEADr., který byl vyhlášen pod záštitou organizace Člověk v tísni, a pustila se do práce.

„Upřímně mi to v tu chvíli přišlo trochu jako osud, když jsem objevila tuto soutěž Člověka v tísni. Byl to pro mě velmi silný impulz, abych udělala ten první krok. Cítila jsem se pro to přímo vyvolená," usmívá se.

Přihlásila do soutěže projekt obnovy mamutího můstku a od začátku roku na něm začala intenzivně pracovat. Oslovila kolem šesti stovek harrachovských domácností a také vedení města, které jí pomohlo s inspekční cestou do další vyhlášené skokanské bašty – Frenštátu pod Radhoštěm.

Reakce byly v drtivé míře pozitivní. Takřka nikomu v Harrachově není lhostejný osud věhlasného můstku, který lákal desítky tisíc diváků i nejlepších světových závodníků.

„Lidé se opravdu shodují na tom, aby byl mamutí můstek přestavěn. Našly se samozřejmě také negativní komentáře, ale to je asi všude.

Jednoznačně však mezi Harrachovskými dominuje názor, abychom můstek zachránili. Lidé chtějí, aby se na něm znovu skákalo," poodkrývá Sabina, co ukázaly výsledky jejího průzkumu mezi místními občany.

Od osmnáctileté dívky je taková aktivita hodně neobvyklá. Internet, Facebook, zábava, přátelé, nic z toho jí rozhodně není cizí. Nicméně priority má nastavené trochu jinak než většina jejích přátel.

„Pro mě je hrozně důležité vzdělání. To je pro mě teď na prvním místě. Samozřejmě si musím udělat čas také na kamarády a občas chodím i do společnosti," přiznává na sebe. Teď však směřuje veškeré úsilí za jediným cílem.

„Rozhodně bych chtěla dosáhnout toho, aby se můstek opravil. Ale co by to přineslo mě? Já bych z toho minimálně získala pár cenných zkušeností do života. Rozhodně si myslím, že je to ten správný krok do kariéry," říká odhodlaně Sabina Nguyenová.

Z vyjádření předsedy správní rady
Libor Varhaník, předseda Správní rady Klasického areálu Harrachov (KAH), provozovatele můstků:
„Mistrovství světa v letech na lyžích 2014 bylo poslední akcí, která se mohla díky technickému stavu harrachovských můstků konat. Pro zajištění provozu areálu je především důležité vypořádat majetkové poměry se státem - vlastníkem pozemků pod můstky, jakožto nutným předpokladem k následné alokaci veřejných prostředků na rekonstrukci a modernizaci těchto staveb. Aby mamut a ostatní můstky v Harrachově nezůstaly pouze turistickou atrakcí, je nejen přáním Českého olympijského výboru a Svazu lyžařů ČR, ale předpokládám, že i dalších veřejných institucí."