Královéhradečtí hasiči spolu s energetiky řešili téměř padesát událostí souvisejících s přívalovými dešti a silným větrem. Nejvíce práce měli na Trutnovsku a Rychnovsku, zasahovali ovšem po celém kraji. Většinou odstraňovali a likvidovali stromy a větvě spadlé na dráty elektrického vedení nebo na silnice. „Desítky domácností zůstaly během noci bez energie, k ránu se sice situace začala stabilizovat, ale v některých částech, hlavně na Trutnovsku, jsou velké vzrostlé stromy ve vedení, tam budeme pracovat i nadále," řekla mluvčí ČEZ Šárka Beránková a dodala, že další poruchy lidé nahlašují, jakmile přijedou do podhorských oblastí na své chaty a chalupy. Energetiky tak čeká náročná práce i během víkendu.

V Rychnově nad Kněžnou a v Bílém Újezdě přetržené dráty elektrického vedení spadly přímo do silnice. Blesk podle svědků udeřil také do stromu v Doudlebách nad Orlicí, který museli hasiči odstranit. V Dolních Lysičinách na Trutnovsku zase spadl vzrostlý strom na dráty elektrického vedení.

Dobrovolní hasiči z České Skalice vyjeli k odstranění stromu, který spadl na zaparkovanou dodávku.Zdroj: Archiv hasičů

Padaly stromy a lidé zůstali bez elektřiny, nejhůře bylo na Rychnovsku a Trutnovsku

Také ve Vamberku uhodil blesk do stromu, v Častolovicích a ve Zdobnici museli hasiči odstraňovat spadlé větve ze silnice. Bez elektřiny zůstali lidé v Panské Habrové, kde strom poničil elektrické vedení. Na Náchodsku sice bouřka nepůsobila takové škody jako v jiných místech Královéhradeckého kraje, ale například ve Velkém Třebešově zalarmovala hasiče z České Skalice. Ti spěchali kolem půl osmé večer odstraňovat velkou větev, kterou vítr odlomil ze vzrostlého kaštanu. Dopadla přímo na zaparkovanou dodávku a poškodila její čelní sklo. Při pádu větve došlo i k přetržení ocelového lana elektrického vedení. Hasiči, kteří v průběhu zásahu spolupracovali s policisty, větev z pošramocené dodávky odstranili.

Dobrovolní hasiči z České Skalice vyjeli k odstranění stromu, který spadl na zaparkovanou dodávku.
Ve Velkém Třebešově spadla větev na čelní sklo dodávky

„K událostem vyvolaným bouřkou jsme vyjížděli v podstatě nepřetržitě, protože k nim došlo hned na několika místech najednou," zrekapituloval zásahy bouřlivé noci operační důstojník HSZ Královéhradeckého kraje Ondřej Sezima.

Následky pocítili i lidé v Jihočeském a Středočeském kraji, kde stromy popadaly na koleje či trakční vedení a v některých úsecích nejezdily vlaky. Tisíce lidí v celé České republice zůstaly bez elektřiny, naštěstí se ale běsnění obešlo bez vážných zranění. Bouřka, která přišla do Čech od severozápadu, patří k největším a nejsilnějším v letošním roce. Meteorologové během ní napočítali téměř 300 tisíc blesků.

Blesk je nevyzpytatelný. V Malé Úpě sjel komínem

Malá Úpa - Byla to po blesku rána jako z děla a Nikola Schimmer byl v Infocentru Malá Úpa, kde bydlí, hned u okna. „Viděl jsem stoupající dým ze střechy chalupy, kterou noví majitelé nedaleko rekonstruují. Tak jsem v tričku a pantoflích hned skočil do auta a jel. Společně s řemeslníkem, který na baráku pracoval, jsme našli hasičák a pomocí dalších nádob s vodou začali hasit. Místní dobrovolníci, které jsme zavolali, tam byli první, pak se přidaly další jednotky z okolí," popsal mladík, který je shodou okolností na Pomezkách dobrovolným hasičem. „Střechu jsme po lokalizaci požáru částečně rozebrali, aby se oheň nešířil. Blesk je nevyzpytatelný živel. Na střeše kvůli rekonstrukci nebyl hromosvod. Ale někdy ani ten nepomůže. Zažili jsme více takových případů, kdy blesk zapálil baráky," komentoval událost šéf hasičů v Horním Maršově Tadeáš Hlinka a dodal, že někdy blesk projde i elektroinstalací.

Bouřka řádila, blesk na Pomezkách sjel komínem
Bouřka řádila, blesk na Pomezkách sjel komínem