VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Piknik s férovými pravidly

Královéhradecko, Jičín - Na závažné téma upozornili lehce stravitelnou formou.

17.5.2017
SDÍLEJ:

Piknik s férovými pravidlyFoto: DENÍK/Veronika Peclinovská

Během víkendového dopoledne se v zámeckém parku sešlo na tři desítky lidí, aby společně posnídali. Deky, bábovka, lívance, placky, domácí chléb i sýr. Přátelská atmosféra. Prostě ideální piknik. Jenže tenhle měl ingredienci navíc. Šlo o happening při příležitosti Světového dne pro fair trade, který se slaví v sedmdesáti zemích světa. Jedním z cílů je spravedlivý obchod založený na partnerství. Společné hodování proběhlo i na dalších místech v kraji. Zapojili se lidé v Jaroměři, Jilemnici, Náchodě, Turnově i v Hradci Králové.

Koncept je jednoduchý. Přinesete si deku a připravené jídlo, obsahující domácí, lokální či férové přísady. A špetku lásky. Tím vším účastníci demonstrují postoj, že původ a skutečná cena potravin jim není lhostejná. Vyjadřují tím podporu lokálním a fairtradovým pěstitelům. Dávají najevo svůj zájem o koupi produktů vyprodukovaných v důstojných podmínkách.

„Jde mi především o to, aby lidé přemýšleli, co si kupují," říká organizátorka místní snídaně Monika Crhová. Přítomní si vyměňovali recepty na domácí sýry, chléb a další dobroty.

Příchozí sdíleli při ochutnávání dobrot zkušenosti z domácností a přišla řeč i na obsahy nákupních košíků. „Snažíme se. Problémem je vyšší cena. Domů kupujeme hlavně fairtradové kakao. Máme svoji zahradu a vejce bereme od místního dodavatele," popisuje osobní praxi Hana. Účastníci si povídali o běžných spotřebitelských zvyklostech. „Sice v Jičíně navštěvuji trhy, ale je škoda, že skutečně lokální produkty nejsou nijak označené," postěžovala si Pavla. „Je skvělé, že ve městě již několik měsíců funguje obchod, kde nabízejí třeba na obiloviny papírové či látkové obaly, které můžete opakovaně použít při dalším nákupu," popisuje možnost, jak snížit podíl zbytečného odpadu, Monika. „Jsem ráda, že se třeba bio nebo férové výrobky dají běžně sehnat v řetězcích," podotýká Jana. Monika uvádí, že supermarkety obecně bojkotuje.

Férový výrobek lze poznat podle ochranné modrozelené známky nebo logu přímo na obale. Certifikace, i přes stanovený záměr, se stává předmětem diskusí. Obdobně jako tomu je například u označení bio.

„Ze začátku jsme o to usilovali. Koncept fair trade hodnotím kladně. Získat certifikát je bohužel velmi komplikovaná a nákladná cesta. Ačkoli farmáři, od kterých kupujeme kávu, certifikaci nemají, princip férového obchodu naplněn je. Naším ukazatelem je kvalita," přibližuje problematiku Jan Perner z Novopacké pražírny.

„Jde o to, co vnímáme jako normu. Všechny současné často vysmívané eko trendy a certifikace, chápu jako postupný návrat k tomu, co je normální," připojuje se do diskuse v kavárně Pavel.

Autor: Veronika Peclinovská

17.5.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
3

Pojďte v sobotu na Sněžku podpořit malou Pavlínku

Studenti Gymnázia Boženy Němcové převzali ocenění v soutěži i od bývalého velvyslance Michaela Žantovského.
8

U gymnázia zavlála britská vlajka

Pocta řediteli zoo Josefu Vágnerovi: Pavelek o něm natočil dokument

Královéhradecko, Dvůr Králové - Sedm let práce věnoval režisér Ivo Pavelek filmu, jehož hlavním hrdinou se stal bývalý ředitel královédvorské zahrady Josef Vágner. Snímek na konci dubna uvedl slavnostně do kin. Celovečerní dokument nese jméno Safari v Čechách.

Dvorští nosorožci černí mají třetího potomka

Královéhradecko, Dvůr Králové nad Labem - Návrat nosorožců černých do Afriky opět přinesl úspěch. Pár ze Dvora Králové zplodil už třetího potomka.

Zruční studenti zvládli s traktorem i slalom

Královéhradecko, Lázně Bělohrad - Jízdu zručnosti s traktorem a přívěsem absolvovalo ve čtvrtej v areálu Středního odborného učiliště v Lázních Bělohradu na Jičínsku 13 zástupců sedmi škol z Královéhradeckého a Pardubického kraje.

Zaskočí Bystřice po týdnu dalšího soka?

Hradec Králové - Gólman Boharyně Martin Flegr tipuje sedm zápasů nejvyšší okresní fotbalové soutěže.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies