Mnohé obyvatele Náchoda už ale napadlo, jestli nová funkce neohrozí jeho „starostování".

Někteří Náchoďáci se obávají, abyste práci starosty nepověsil na hřebík…
Starostování se určitě vzdát nechystám, Náchod je pro mě „srdcovou záležitostí" a při rozhodování byl na prvním místě. Práce starosty pro mě byla a je tou největší výzvou, rád se setkávám s lidmi a rád také vidím konkrétní výsledky své každodenní práce. Tu se snažím poctivě dělat jako starosta již sedmým rokem.
Práce volebního manažera pro mě je příležitostí nestát v koutě a udělat něco pro sociální demokracii v nadcházejících parlamentních volbách. Protože jsem zvyklý jen nekritizovat a nerozdávat knížecí rady, ale pořádně si to odmakat, bylo tedy rozhodnutí dělat volebního manažera celkem pochopitelné. Je to navíc práce takzvaně „na dobu určitou", do podzimních parlamentních voleb. Ti, kdo mě znají, vědí, že všechno, co dělám, dělám naplno. Pevně věřím, že mně to zdraví dovolí a podaří se mi pracovní čas dobře skloubit. Navíc mám kolem sebe spoustu schopných lidí, místostarostů, se kterými jsem tento krok rovněž konzultoval, takže nejsem na všechno úplně sám.

Může tato vaše nová funkce obyvatelům Náchoda nějak prospět? Jak konkrétně?
Samotná funkce volebního manažera určitě nemá pro obyvatele Náchoda žádný konkrétní přínos. Jsem však přesvědčen, že mně osobně může pomoci uspět v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny. A to, že jsem a případně s další podporou budu znovu zvolen poslancem dolní komory Parlamentu ČR, rozhodně Náchodu jako městu prospívá a do budoucna může jen prospět.

Není tomu tak dávno, co jste téměř bojoval o život. Možná to bylo znamení zvolnit tempo a nasazení. Vy jste si naopak další práci naložil. Neobáváte se o své zdraví? Budou to další starosti, stres… Nebo je snad něco, čeho jste se kvůli manažerské funkci vzdal, abyste neměl tolik práce?
To je pravda a pořád musím mít své zdraví na paměti. V tuto chvíli proto zvažuji, že se některých funkcí vzdám, starostování mezi ně ale rozhodně nepatří.

Jak reagovala vaše rodina? Nerozmlouvala vám to třeba právě kvůli zdraví nebo nedostatku času na své blízké?
Musím říci, že má žena mi rozhodně nic nerozmlouvala, asi proto, že už mě dobře zná. Rodina mě podporuje už dlouho a já si toho nesmírně vážím.

V letošním roce město Náchod plánuje spoustu investic, má dokonce historicky nejvyšší rozpočet. Můžete připomenout, co všechno se chystá?
Rozpočet, který v letošním roce poprvé v historii překročil hranici půl miliardy korun, chceme opět z velké části proinvestovat. Asi největší položkou budou opravy chodníků, cyklostezky a veřejné osvětlení navazující na státem realizovanou druhou etapu oprav průtahu městem za téměř 50 milionů korun. Stejně jako každý rok budeme opravovat komunikace, investovat do našich školních zařízení, modernizovat dětská hřiště nebo stavět novou hasičárnu. A mohl bych ještě dlouho pokračovat, protože 220 milionů korun, které jsme si na to vymezili, je pořádná porce. No a také si budeme plnit sny… Nové stáčecí místo pro minerálku a oprava malých lázní v Bělovsi mezi ně určitě patří a věřím, že to bude naplnění snu nejen Náchoďáků.

A co plány do budoucna? Patří funkce starosty mezi vaše cíle i v příštích letech?
To je dobrá otázka. Mé plány minimálně do konce roku jsou již jasné, a co se týká dalších let, v tuto chvíli nemohu a ani nechci vyloučit, že se znovu pokusím získat důvěru Náchoďáků jako starosta. Všechno bude záviset především na mém zdraví a na rodině.