Do tří let musí provozovatelé restauračních předzahrádek upravit podobu venkovních posezení, pokud se nacházejí v Městské památkové rezervaci Jičín (MPR). Radnice ale nevylučuje, že v budoucnu se dotknou nová pravidla i dalších venkovních posezení, například těch na pěší zóně.

Podmínky pro umístění předzahrádek předložil architekt města Radek Jiránek. Důvodem byla snaha o kultivaci území památkové rezervace tak, aby zahrádky svým pojetím nenarušovaly vzhled historického jádra města.

„Nově budeme sedět na chodníku, ne na podestách. Nutná jsou boční ohrazení do výše jednoho metru kvůli nevidomým a slabozrakým, i na styku s veřejnou komunikací," popisuje změny radní Jičína Jan Jiřička.

Podle tajemníka Petera Bareše se architekt společně s památkáři motivoval v Praze. „Máme zájem, aby předzahrádky v Jičíně byly a aby byly otevřené, bezbariérové. Jejich budování nechceme potlačit, jen usměrnit," tvrdí Bareš.

V podloubích může být posezení umístěno pouze mezi pilíři, musí být přitom zachován minimální dvoumetrový průchod pro pěší.

Restauratéři budou limitováni i co se týká vybavení předzahrádek – zastínění může být řešeno jen slunečníky či mobilními markýzami s textilním potahem s tlumenými barvami. Vystavovat nesmí provozní mobiliář jako výčepní, chladicí a pokladní pulty, skříně, grily, televizní obrazovky apod. Podlaha nesmí být zakryta žádnou krytinou a nábytek bude zhotoven z tradičních materiálů jako je dřevo, kov, ratan, výjimečně z plastu, pokud bude mít designovou a řemeslnou kvalitu.

„Přijde mi to postavené na hlavu a jako další rána pro živnostníky. Dlažba není rovná a něčím ji vyrovnat musíme. Úředníci si zase něco vymyslí, opravdu z toho nejsem nadšen, asi předzahrádku zruším," zlobí se provozovatel Jičínské cukrárny Petr Draslar.

„Čekáme, co se bude dít, protože předzahrádku jsme na své náklady nově obnovili. Ale už nyní řešíme, jak umístíme markýzu, protože slunečníky tu nemůžeme mít kvůli problému s holuby a větrem. Také si nedovedu představit, že bychom neměli mít zábranu směrem ke komunikaci," komentoval nová pravidla provozovatel Zámecké restaurace na Valdštejnově náměstí David Knížek, který se obává, že bez podesty se bude ničit samotný chodník.