„Proč? Protože si myslím, že bude dobrý hejtman," vysvětlil svůj postoj jeden z nich, Otakar Ruml. Ten byl náměstkem dosavadního hejtmana Lubomíra France.

Ruml už ale odmítl odpovědět na otázku, zda si myslí, že Štěpán bude lepším hejtman než právě Franc. Ten patřil mezi nejméně populární hejtmany v Česku a kritici mu vytýkali nevýraznost. „Na to neumím odpovědět. Na srovnávání obou je čas. Nevím, jestli Štěpán bude lepší, ale věříme, že bude dobrý," uzavřel Ruml.

Všichni tito čtyři komunističtí zastupitelé působili i v předcházejícím krajském zastupitelstvu. KSČM byla po minulých volbách druhou nejsilnější stranou a s vítěznou ČSSD tvořila krajskou koalici. Nyní ale komunisté skončili v opozici.

Pro osmatřicetiletého Štěpána, který ve volbách hejtmana neměl protikandidáta, hlasovalo 27 z přítomných zastupitelů, 13 bylo proti a čtyři se zdrželi. Krajská koalice složená z ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09 má v 45členném zastupitelstvu 24 mandátů.

Hlasování se totiž nezúčastnil Leoš Heger z koaliční TOP 09, jinak by hlasů pro hejtmana bylo 25. „Zrovna v tu chvíli zastupitelstvo vedl, pravděpodobně si nestihl odvolit," uvedla mluvčí hradeckého hejtmanství Martina Götzová.

Proti Štěpánovi naopak ve veřejném hlasování svorně zvedlo ruce všech 13 zastupitelů z vítězného, ale nakonec opozičního hnutí ANO. Zastupitelé dalších opozičních stran SPD + SPO (tzv. Okamurovci) a z koalice Pirátů a Strany zelených se zdrželi.