Nikoliv zpravodajství z dalekého zahraničí nebo dokonce i z Prahy, kde se utváří celostátní politika, ale informace z naší vesnice, města a nejbližšího okolí. To je žánr, který vyhledává stále více čtenářů a kterému patří budoucnost na novinovém trhu.

Potvrzují to nejen čísla z posledního průzkumu MEDIA PROJEKT, podle kterého jsou regionální Deníky vycházející ve východních Čechách suverénně nejčtenějšími novinami, ale i mnozí sociologové.

„V posledních letech narůstá tendence, která čtenost regionálních médií výrazně podporuje. Tou je postupně vzrůstající zájem o to, co se děje v místě bydliště či v blízkém regionu. Tento umocňující se trend posledních pěti až sedmi let nám potvrzuje i řada průzkumů. Souvisí s tím, že občané přestávají očekávat zásadní věci od státu a soustřeďují se na to, co se děje tam, kde žijí, v nejbližším regionu," řekl známý analytik a odborník na marketing Jan Herzmann.

Poznamenal rovněž, že tento vzrůstající zájem o lokální dění se zatím příliš neprojevil ve volební účasti, to je však možná jen otázkou času. „Komunální volby mohou být brzo těmi nejnavštěvovanějšími volbami vůbec," míní.

Podobně se už před časem pro Deník vyjádřil i sociolog Jan Hartl, šéf společnosti STEM. I podle něj jsou lidé z celorepublikových, reálnému životu vzdálených témat a afér rozčarováni. Obracejí se tak k dění za jejich vlastními humny, které je pro ně navíc věcnější a srozumitelnější.

„Připomeňme řadu západních zemí, například USA a Kanadu, kde zájem občanů o místní dění zcela převažuje nad záležitostmi celostátními a zahraničními. Stačí se podívat na strukturu zpravodajství na tamních televizních kanálech. Ano, u nás je tento 'lokalismus' po desetiletích jakéhosi univerzalismu novým rozměrem," dodal Hartl.

Podle Herzmanna regionálnímu tisku navíc tolik nešlapou na paty internetová média a sociální sítě. Pro celostátní tisk je internet mnohemvětší konkurencí.

„Internet se zabývá buď tématy vysloveně mikrolokálními – tedy až soukromými – a na druhé straně globálními. A mezi těmito dvěma extrémy je právě prostor pro regionální témata. Právě na této regionalitě budou deníky vašeho typu muset nadále stavět," uzavřel Herzmann.

Z výsledků čtenosti má obrovskou radost ředitel regionálních Deníků východní Čechy Tomáš Doubrava.

„Výsledky čtenosti mi udělaly nesmírnou radost a byl to zároveň krásný dárek k mým 48. narozeninám. Oproti poslednímu období vzrostla čtenost našich Deníků o 13 tisíc čtenářů. Zvýšil se tak náš náskok před druhým Bleskem a třetí MF DNES. Děkujeme našim čtenářům i obchodním  partnerům za dlouhodobou věrnost a stálý zájem o naše noviny. Jasně vévodíme v obou východočeských krajích," řekl ředitel východočeské divize Deníků Tomáš Doubrava.