Podle kupní smlouvy, do které jsme měli možnost nahlédnout, Filmové studio Barrandov v roce 1966 odkoupilo od Miloslava Rališe chalupu ve Vrchlabí, kterou nechalo shořet ve filmu Hoří, má panenko.

Za neobývaný rodinný domek čp. 111 ve Vrchlabí 2 zaplatilo částku 15000 Kčs a 14 haléřů. Kupní cena byla stanovena podle písemného odhadu odboru výstavby tehdejšího Městského národního výboru ve Vrchlabí z listopadu 1966. Ačkoliv barrandovské studio uvedenou sumu ve sjednané lhůtě do 30 dnů řádně uhradilo, vlastník objektu dodatečně požadoval odškodné. Miloslav Rališ se ještě v roce 2000 dostavil na Městský úřad ve Vrchlabí a domáhal se dalších peněz, jako satisfakci za poničený pozemek. „Nedostal ale nic," prohlásil starosta Vrchlabí Jan Sobotka. „Z Barrandova dostal na tehdejší dobu velice dobře zaplaceno, koneckonců se tenkrát dělala na chalupu přesná odhadní cena. Takže se rozhodně nedá říct, že by na prodeji nějak tratil," poznamenal starosta. Miloslav Rališ již nežije.

Barrandov koupil ve Vrchlabí za patnáct tisíc domek, aby ho nechal ve filmu shořetZdroj: ArchivFilmové studio Barrandov v kupní smlouvě zdůvodnilo, že rodinný domek kupuje za účelem asanace požárem pro potřeby filmování. Zároveň se zavázalo, že rumiště po asanaci domku odveze z pozemku majitele na vlastní náklady.

Asanaci domu schválila rada tehdejšího Městského národního výboru ve Vrchlabí 6. prosince 1966. Miloslav Ráliš při tom smluvně potvrdil, že má zajištěno jiné trvalé ubytování, a že z tohoto titulu nebude vůči Barrandovu uplatňovat žádné další nároky.

Požár roubenky, jednu ze zásadních scén filmu Hoří, má panenko, musel Miloš Forman točit nadvakrát. Napoprvé se totiž nepovedlo roubenku zapálit. Až druhý den museli filmaři chalupu pořádně prolít benzínem, aby se vznítila.