Závada na dešťové kanalizaci výrobce potravinářských střívek Devro stojí za zářijovým úhynem více než 700 pstruhů v Jizerce u Jilemnice. „Společnost Devro už rybářskému svazu uhradila škody na populacích ryb v řece," sdělila vedoucí oddělení personalistky ve firmě Dominika Kožnarová.

Rybáři škodu vyčíslili téměř na 150 000 korun. Započítali do ní i ztrátu, kterou utrpěli úhynem ryb určených k chovu. Přišli totiž o více než 400 takzvaných generačních ryb pstruha potočního a produkci plůdku pro příští rok. „Kdyby se v líhni generační ryby vytřely, mohli jsme mít asi 300 000 jiker," uvedl předseda jilemnických rybářů Leoš Zálabský. V Jizerce se vyskytují i chránění vodní živočichové, jako jsou vranka, mihule a střevle, jejich populace ale podle Zálabského zasažena nebyla.

Ryby uhynuly v sousedství závodu Devra, v úseku mezi Jilemnicí-Hrabačovem a Víchovou nad Jizerou. Důvodem byla závada na dešťové kanalizaci Devra. Nežádoucí látky se do Jizerky dostaly z potrubí, které bylo poškozené pod výrobním závodem na dvou místech. „Byla zahájena okamžitá oprava této kanalizace. I nadále probíhá její monitoring a také pravidelné odběry vzorků a jejich analýzy," uvedla Kožnarová.

To potvrdila i mluvčí České inspekce životního prostředí Jana Jandová. „Původce znečištění již provedl opatření, která mu inspekce uložila," sdělila. Pokutu od inspekce zatím Devro nedostalo, správní řízení ještě není ukončeno. Firma po zjištění závady dočasně pozastavila výrobu, nyní už ale opět funguje bez omezení. „Dodávky zákazníkům nebyly ovlivněny," uvedla personalistka firmy.