V současné době je uzemní odbor tvořen vedením odboru, pěti obvodními odděleními – Rychnov nad Kněžnou, Kostelec nad Orlicí, Dobruška, Týniště nad Orlicí a Rokytnice v Orlických horách a policejní stanici Opočno, dopravním inspektorátem, odděleními služby kriminální policie a vyšetřování a pracovišti KŘP. S ohledem na prudký rozvoj průmyslové zóny byla zřízená policejní stanice cizinecké policie v Solnici, která byla slavnostně otevřena 6. června letošního roku.

„Vláda nám navýšila tabulky, takže připravujeme posílení, budeme schopni přijmout minimálně 12 nových uchazečů, kteří úspěšně projdou výběrovým řízením,“ uvedla mluvčí rychnovské policie Alena Kacálková.

Co čeká zájemce o službu?

Výběrové řízení se skládá z psychotestů, které jsou pro přijetí rozhodující, dále z fyzických a zdravotních testů. Fyzické testy se skládají ze 4 disciplín – běh na 1 kïlometr, který musí uchazeč zvládnout do 5 minut, minimálně 18 kliků, člunkový běh a celomotorický test.

Poslední v řadě jsou zdravotní testy, kdy uchazeč projde podrobným vyšetřením u lékařských specialistů.

Samozřejmostí je, že zájemce je občanem České republiky, je trestně bezúhonný, a má minimálně maturitu. Po 3 letech od nástupu policista skládá služební zkoušku a při jejím zdárném absolvování dostává smlouvu na dobu neurčitou.

V roce 2016 bylo evidováno celkem 872 trestných činů, policie jich objasnila 622.

V letošním roce na Rychnovsku nadále pokračuje trend poklesu celkové kriminality. Dosud bylo evidováno celkem 426 případů trestné činnosti, což je oproti stejnému obrobí loňského roku o 41 případů méně. Policisté objasnili 284 trestných činů, což představuje 66,67 procent z celkové trestné činnosti.