„Jé, tak tenhle magneťák jsme měli s bráchou asi ve dvanácti pod vánočním stromečkem," rozplývám se nad cívkovým magnetofonem B 40. Prohlížím tesláckou výstavu v malém sále MKS a vracím se do dětství. Nahlížím na skvosty, které pro nás byly v době socialismu nedostupné a po kterých jsme s trochou závisti šilhali, když s nimi kluci machrovali.

Petr Varadi ze Staré Paky propadl výrobkům firmy Tesly už dávno, dnes je vyučený soustružník majitelem zhruba 120 tesláckých exponátů, a to jak magnetofonů, gramofonů, rozhlasových přijímačů, televizorů, diktafonů, počítačů, ale také telefonů, zvonků, měřících přístrojů. Sám jako radioamatér se zaměřuje také na staré počítače. Rád se pitvá v jemné mechanice, kdy kombinuje práci téměř hodinářskou s radioamatérskou. Ze starých desek poslouchá heavymetalové skupiny De Parpel a Black Sabbatht. Nesbírá všechno, co Tesla vyrobila, ale co je jeho srdci blízké.

TAK s tímto diktafonem bychom se podle Petra Varadiho pěkně nadřeli, vážil několik kilogramů. Zdroj: DENÍK/Iva KovářováShodujeme se, že poslech hudby z cívkového magnetofonu, kdy jste mohli hudbu vnímat vlastně i vizuálně při odvíjení pásku, byl zcela jiný zážitek než hudba ze současných moderních „bezvýrazových" přijímačů.

Tesláckých sběratelů je prý v Česku na stovky, každý rok pořádají setkání, kde si předávají přístroje a nebo se chlubí, čím svoje sbírky za poslední dobu obohatili.

Vedle vzácných cívkových magnetofonů obdivujeme roztomilý bateriový magnetofon, přenosný magnetofon Star, rozhlasové přijímače Rekrea, Talisman, Sonatina nebo Sputnik. Sběratel Milan z Trutnovska, který sbírku obohatil, pouští gramorádio Tábor 2, ukazuje nám rozhlasový přijímač Máj i první televizi od Tesly včetně rozhlasového přijímače. Tento výrobek opustil výrobní pás v roce 1953.

Pro Petra Varadiho je největším skvostem cívkový magnetofon z roku 1956. Funkční přístroje má v malém domácím muzeu, větší část techniky má pak uskladněnu v zapůjčených prostorách.

Čím ho Tesla svedla, na to zádumčivě odpovídá. „Je to taková nostalgie, kdy jste v mládí po něčem toužil a nyní si to můžete dovolit, já jsem třeba toužil po kvalitním magnetofonu jako Tesla Condor. To byla hodně nedostupná záležitost, která představovala několik měsíčních platů."

Pavel Varadi začal nejdříve sbírat kotoučové magnetofony, posledních pět let rozšířil sbírku na téměř kompletní sadu cívkových magnetofonů počínaje prvním výrobkem z roku 1956. Některé přístroje si mohou zájemci vyzkoušet, většina z nich je funkční.

Exempláře shání převážně na internetu, burzách, aukčním serveru, výměnou nebo přes známé.

Petr se vyučil strojařem, absolvoval nástavbu na elektroniku, ale živí se ve svém oboru.

Na výstavu přicházejí většinou pamětníci, kteří techniku zažili a vezmou s sebou své děti, které nad ní kroutí hlavou.

„Každý sběratel zjišťuje, že čím více exponátů má, tím víc toho nemá. Já jsem se svoji sbírkou spokojený, nemám ambice ji nadměrně rozšiřovat," komentuje svoji sběratelskou vášeň, kterou drží na uzdě.

Podnik Tesla vznikal sloučením firem v roce 1948. Svoji produkci skončil po devadesátých letech.