Vlastimil Pechanec měl podle soudního rozhodnutí 21. července roku 2001 zabít Otu Absolona na diskotéce.  Soud jej následně poslal za rasově motivovanou vraždu do vězení na třináct let. Proti rozsudku se Pechanec odvolal a soud jej v odvolacím řízení ještě zvýšil na sedmnáct let.  Příznivci Vlastimila Pechance každoročně usilují o obnovu soudního procesu s tím, že proces podle nich nebyl jednoznačně průkazný a Pechanec prý žádnou vraždu nespáchal.

Uzavřené náměstí

V sobotu vyrazila skupina aktivistů z nádraží a po ohlášené trase prošla s transparenty ulicemi Svitav až na náměstí. Tam jim byl přečten dopis, který Pechanec tradičně posílá svým podporovatelům z vězení a ve kterém kromě komentáře ke svému odsouzení a justici sděluje navíc i své názory na aktuální dění. Letos například na církevní restituce, korupci ve fotbale nebo násilnosti v Duchcově a Českých Budějovicích. Právě kvůli násilnostem, které vyvolaly skupiny radikálů v jmenovaných městech byla policejní opatření ve Svitavách trochu ostřejší. Tím nejvýraznějším bylo hermetické uzavření svitavského náměstí, kam se kromě demonstrantů a obyvatel této lokality neměl dostat nikdo další.

Zabavili jeden nůž

Policie během protestního pochodu zastavila v poklidu asi čtyři skupinky antifašistů a místních Romů, kteří se pokusili průvod narušit. „U jednoho z účastníků pochodu jsme zadrželi nůž. Ten mu byl na místě odejmut a po ukončení akce si jej mohl na policejní stanici vyzvednout," uvedl krajský policejní ředitel Radek Malíř.

Akce skončila kolem šestnácté hodiny, policisté z Pardubického, Královéhradeckého a Jihomoravského kraje však na místě setrvali až do večerních hodin. Řada účastníků pochodu se po jeho skončení totiž rozešla do místních hospod. Vlastimil Pechanec by měl podle rozsudku brány vězení opustit v roce 2017. V srpnu letošního roku však bude žádat soud o podmínečné propuštění.