Přestože výkon zimní údržby ukončila SÚS Královéhradeckého kraje s posledním březnovým dnem, rozmary dubnového počasí rozhodly jinak a opět uvedly silničáře do stavu pohotovosti.

Přestože v úterý na Náchodsku ani na Jičínsku silničáři nikde ošetřovat komunikace nemuseli, už dnes nebo zítra to může být jinak.

Zima se zatím vrátila jen do hor
Silničáři v úterý museli ošetřit silnice jenom v nejvyšších polohách Orlických hor a Krkonoš. „V Horní Malé Úpě na Pomezních Boudách napadlo přes 10 centimetrů, takže silnici II. třídy, která tam vede, jsme dvakrát projížděli," uvedl Jaroslav Čipera ze SÚS KHK.

Proto část úterního dne silničáři s ohledem na zimně laděnou předpověď počasí příštích dnů přestavovali techniku z letní varianty opět na zimní podmínky. „Od včerejšího dne máme řečeno vojenskou hantýrkou bopo – bojový poplach," potvrdil vedoucí východního střediska SÚS KHK Ladislav Jiroušek, že předpověď počasí je pro všechny účastníky silničního provozu mizerná. „Tam, kde jsme měli nástavby připravené na spravování silnic, jsme je včera vyměnili za sypací. Tam, kde jsou sklápěčky a je to náročnější na přestrojení, nechali jsme radlice," upřesnil vedoucí střediska, a ještě doplnil, že například na Broumovsku mají od včerejšího dne opět v pohotovosti na čtyři zimní okruhy čtyři sypače a v Náchodě jsou připraveny na šest okruhů čtyři sypače a čtyři radlice.

Jiří Řezník