Autobusy, které o víkendech a volných dnech dopraví lyžaře přímo do areálu v Deštném v Orlických horách, se osvědčily. Tento rok převezly v šestatřiceti jízdách přes šestnáct set cestujících. Autobusy byly téměř vždy plné, občas musela přijet i posila. Tvrdí to alespoň Jiří Kocourek, hradecký zastupitel a otec projektu.

„Jsem rád, že dopravu využívají hlavně mladí, výhodou pro ně je nízké jízdné i skutečnost, že si věci mohou nechat v autobuse," pochvaloval si Jiří Kocourek.

Letos bude autobus odjíždět navíc z terminálu, doveze cestující na další zastávky. Ty jsou pak ještě na několika místech ve městě  například u Adalbertina, u Alessandrie, v Podzámčí nebo na Benešově třídě. Jízdné zůstává stejné  40 korun, ale pouze v případě, že vlastníte městskou kartu, jinak si za odvoz do hor zaplatíte o deset korun víc než v minulém období, tedy 60 korun.  Vyjíždí se vždy kolem osmé ráno a návrat je po čtvrté hodině odpolední. Doprava funguje o víkendech a prázdninách.

Pro cestující je příjemný i fakt, že po předložení jízdenky dostanou desetiprocentní slevu na skipas v areálu. Mohou si v autobuse nechat svoje věci, v poledne jim tam řidič uvaří i kávu.

„Letošní provoz autobusů skončíme 17. března. Ukázalo se, že na konci března už tolik lyžařů nejezdí," řekl Kocourek. Netajil se tím, že by rád získal i nějakou dotaci od města, aby mohlo být cestování za lyžováním ještě výhodnější.