Každý, kdo vyjede lanovkou na Černou horu a vydá se směrem na Pec pod Sněžkou, po pár metrech kolem ní projde. A diví se, v jakém je stavu.

Legenda, která vhání slzy do očí

Červená, čtyřpatrová budova, se spoustou rozbitých oken leží v jedinečném krkonošském prostoru řadu let ladem. Skrz děravou střechu do ní prší a sněží, uvnitř vás vyděsí dezolátní stav. Tohle je slavná Sokolská bouda, pýcha východních Krkonoš? Takhle vypadá někdejší legendární hotel s dvěma stovkami lůžek v 70 pokojích a pěti noclehárnách? To je místo, odkud se vysílal televizní signál, dříve než byl postaven vysílač o několik metrů vedle?

Zachránit se prý nedá, čeká ji demolice

Příští rok půjde Sokolská bouda k zemi. Alespoň podle plánů Martina Kulíka, jemuž objekt patří. Společně s dalšími třemi investory, z nichž jedním z nich je majitel SkiResortu Černá hora - Pec Richard Kirnig, chtějí vybydlenou stavbu zbourat a místo ní postavit novou boudu.

„Příští rok bude demolice. Totální," potvrzuje Martin Kulík v rozhovoru pro Deník. Sokolská bouda mu patří už deset let. „Zachránit se nedá. Na tom se shodli všichni. Když jsem ji tehdy kupoval, byla už v takovém zbědovaném stavu. Totálně vybydlená, propadané stropy, absolutně v dezolátním stavu. Záměr byl jasný, musí se postavit nový dům," říká pražský developer, který se usadil v Malé Úpě.

Po letech vakua se dění kolem Sokolské boudy, postavené v roce 1929, rozhýbalo. „Udělali jsme architektonickou soutěž, víme, co budeme stavět. Máme na to peníze, jasné představy, chuť," tvrdí Kulík.

Developer, za kterým stojí projekty v Praze, větří problém, související s umístěním Sokolské boudy v nadmořské výšce 1270 metrů. „Nikdo nedokáže odhadnout, jak dlouho se nám podaří během roku stavět, jestli tři měsíce nebo pět. Stavební sezona v takové poloze je strašně krátká," povídá Martin Kulík. Od projektu ho to neodradí.

Centrum dění s velkou restaurací

„Příští rok se bouda zbourá a pak hned chceme stavět. Deset let to dělat rozhodně nehodláme, to ani náhodou," tvrdí rezolutně.

Nová Sokolská bouda nemá mít tak rozsáhlé ubytovací kapacity jako kdysi. Vsadit chce na ohromný restaurační sál. „Bude to modernější objekt, odpovídající roku 2017. Ale pořád půjde o krkonošskou boudu s velikou restaurací a 50-70 lůžky. Chceme z toho mít epicentrum dění, střetávací místo východních Krkonoš, kde se budou potkávat všichni mezi Černým Dolem, Janskými Lázněmi a Pecí pod Sněžkou. Úžasná poloha k tomu přímo vybízí," prozrazuje Kulík.

Hotel Družba proměnil v pivovar

Zatímco projekt nové Sokolské boudy má zatím obrysy, byť velmi jasné, jen na papíře, jiné dílo už se podařilo Martinu Kulíkovi vybudovat. Prakticky během jednoho roku proměnil bývalou Tippeltovu boudu v Horní Malé Úpě. Stavba z roku 1911 byla známá hlavně jako hotel Družba, který existoval u hraniční závory s Polskem padesát let. Teď tam vyrostl pivovar s restaurací a ubytováním.

Vlastník byl z Marsu, tak to od něj koupil

„Budova měla po revoluci těžký osud. Vždycky sice fungovala, ale patřila odborům, které ji nechaly chátrat a deset let se objekt různými způsoby prodával. Asi před třemi roky budovu někdo koupil, ale byl asi z Marsu. Vůbec nevěděl, co koupil. S tím člověkem jsem se po roce domluvil, že to od něj odkoupím, protože netušil, co s tím má dělat," přibližuje Kulík.

On si rady věděl. „Bouda má nádhernou historii. Je to 105 let stará budova. V roce 1929 proběhla rozsáhlá rekonstrukce, štít byl o devadesát stupňů jinak než je dnes. Na tu dobu to byla jedna z nejmodernějších staveb vůbec. I dobové fotografie potvrzují, že to byla jedna z nejlepších bud v Krkonoších," říká uznale.

První místo s elektřinou v obci

Tippeltova bouda byla prvním místem, kde měli v Malé Úpě elektřinu v domě. Při rekonstrukci odhalili její noví majitelé řadu zajímavých nálezů. „Třeba pískovcové schody a sloupy, to je velká rarita. Na půdě se našly původní dřevěné vyřezávané lustry," líčí.

„Do rekonstrukce jsme šli s tím, aby bouda žila spoustu let, nejlépe dalších sto. Nechci náš projekt přeceňovat, ale pokud bychom s tímto nápadem nepřišli, tak by bouda měla před sebou sotva pár let," je přesvědčen Martin Kulík.

Ještě další originální věc se mu povedla. Vstup do projektu pivovaru Trautenberk nabídl lidem z domácí Malé Úpy i dalších částí Krkonoš.

Ti se do něj zařadili, nakoupili šestnáct akcií. Po 125 tisících korun.

Jan Braun