Dřevěný čtyřpatrový kolos, postavený v roce 1929 v nadmořské výšce 1270 metrů, v němž bývalo sedmdesát pokojů a pět nocleháren a původně se z něj vysílal televizní signál, se devadesátin nedožije. Čtyřčlenná skupina investorů postaví na jeho místě novou krkonošskou boudu. Jsou mezi nimi Martin Kulík, jenž vlastní lyžařský areál v Malé Úpě, a Richard Kirnig, majitel SkiResortu Černá hora – Pec.

„Sokolskou boudu v jejím současném stavu opravit nejde. Zachránit se nedá, na tom se shodli všichni,“ řekl Martin Kulík. Čeká ji demolice. „Chtěli jsme bourat už letos, ale víme, že k tomu dojde až příští rok,“ přiznal. Nový objekt má mít velký restaurační sál a sedmdesát lůžek. „Bude modernější, odpovídající současné době, ale zachová si horský rys," nastínil investor.

„Chceme vytvořit z nové Sokolské boudy epicentrum dění východních Krkonoš, kde se budou potkávat lidé mezi Černým Dolem, Janskými Lázněmi a Pecí pod Sněžkou. Úžasná poloha k tomu přímo vybízí,“ prozradil developer Kulík, který v loňském roce postavil na nohy v Malé Úpě někdejší hotel Družba, původní Tippeltovu boudu z roku 1911 a přebudoval ji na moderní minipivovar a hotel Trautenberk.

Letos chce navíc na Pomezkách, kde mu patří lyžařský areál, vybudovat v prostoru mezi Trautenberkem a hotelem Hořec náměstíčko s menším kluzištěm, které bude v létě sloužit jako víceúčelové hřiště.

Proletáři všech zemí, spojte se. Na Pomezních Boudách zavlály rudé vlajky, turisté nevěřícně zírali. Současně se otevírala výstava připomínající epizody disidentů za normalizace.
Disidentské pivo pro komunisty nebylo

„Po téhle zkušenosti víme, jak je náročné takový objekt přestavět. A Sokolská bouda je ve výrazně, výrazně horším stavu. V takovém, že se nedá opravit. Už když jsme ji před lety kupovali, tak to byl objekt k demolici,“ řekl. Investici, nutnou k realizaci odvážných plánů, předpokládá obrovskou. „Přesáhne určitě sto milionů,“ naznačil.

Majitelé musí počítat s omezeními, které přinese výstavba v horském prostředí, v nadmořské výšce 1270 metrů. „Stavební sezona na horách je hrozně krátká, začíná se v květnu a končí v říjnu,“ podotkl.

Projekt nové Sokolské boudy není úplnou novinkou. Skupina investorů již před pěti lety uspořádala architektonickou soutěž. „S finálovým projektem pracujeme,“ poznamenal Martin Kulík.

Navzdory dlouhé době, která uplynula od zrodu plánů, vydržela investorům energie změnit jedinečný prostor na vrcholku Černé hory. „Pořád to chceme, záměr jednoznačně zůstává,“ potvrdil Kulík. „Jsme čtyři investoři, máme na to peníze i chuť, abychom postavili novou Sokolskou boudu. V žádném případě nechceme z projektu vycouvat nebo ho prodat,“ zdůraznil.