Únava, vysoké teploty, bolestivé otoky mezi ušima a dolní čelistí. To jsou příznaky příušnic. Onemocnění, kterým se může nakazit v podstatě každý. Letos se touto nepříjemnou nemocí nakazilo v Královéhradeckém kraji již 18 lidí. „Je to méně než loni, kdy se do poloviny března příušnicemi nakazilo 89 lidí," uvedla tisková mluvčí krajské hygieny Veronika Krejčí. Ačkoli nemocných letos ubylo, hygienici důrazně doporučují očkování.

Osmnáct pacientů v kraji se letos léčilo s příušnicemi. Spalničky se tutento rok zatím nevyskytly.

Příušnice totiž patří mezi vysoce nakažlivá virová onemocnění, proti nimž je očkování jedinou ochranou.

Ani očkování však nedává stoprocentní záruku, že člověk neonemocní. V případě nákazy je ale forma nemoci mírnější. Kdo příušnice prodělal, má imunitu doživotní. Nejznámějším projevem tohoto virového onemocnění je otok příušních slinných žláz. U dětí bývají příznaky obvykle mírné, víc komplikací hrozí dospělým. Patří mezi ně zánět mozkových blan nebo zánět varlat u mužů, který může vyústit až v impotenci.

Klíště. Ilustrační snímek.
Klíšťata opět útočí. Tuhá zima je nezničila

Odborníci varují i před návratem spalniček. Právě ty začaly po několika letech opět trápit malé i velké pacienty. „I zde doporučujeme očkování. Nemoc je nebezpečná nejvíce pro malé děti," řekla Krejčí. V kraji se zatím žádný nemocný neobjevil, například na Ostravsku jich je však již osmatřicet.

Nemoci pomáhá odpor některých lidí vůči očkování. „Obdobně jako v dalších zemích Evropy, respektive světa je i v Česku v posledních letech patrný nárůst počtu odpůrců očkování. Častokrát je však odmítáno jen očkování proti spalničkám," uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Ilustrační foto.
Očkovací vakcíny je nedostatek. Dětští lékaři se krize nebojí